Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
podziemna "wata"
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 lipiec «

#18
od października 2005

Co to takiego? Czy to jakaś grzybnia? Na zdjęciach zrobionych kilka dni temu widać wykopaną bryłę ziemi poprzerastaną dziwnymi jasno żóltymi strukturami z watowatym czymś w środku... ciągnie się ten "twór" ziemno-waciasty na głęgokości 10 cm w głąb ziemi i wije się przez sad na długości kilku metrów. Na glebie nad nim nic nie rośnie. Nie ma też żadnych owocników. W jednym z takich watowarych przekrojów znalazłam krople cieczy przypominające miód ale nie tak lepkie.

wata1

wata2

#19
od października 2005

czy nikt nie wie co to takiego??? :(
może jednak ktoś spotkał już podobny twór...
i

#2970
od sierpnia 2002

2006.07.06 10:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Cześć. To mogą być równie dobrze jakieś Cyphelloidalne podstawczaki. Ale czy można w jakiś sposób, patrząc na zdjęcia wykluczyć, że robiły to owady ?

Na pewno u siebie w pracy masz mikroskop - wrzuć to pod mikroskop i narysuj (zrób zdjęcie?) co tam widać?

#20
od października 2005

hmmm... chwilowo nie mam możliwości "zmikroskopowania" tego... i to nie wygląda na owadzią pracę raczej na grzybową... ale spróbuję podrążyć temat. To ma jakieś 6 m długości i z każdym rokiem rośnie... może to "obcy" ;)

#2971
od sierpnia 2002

2006.07.06 11:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Jej, nie doczytałem rozmiaru. Wycofuję się z Cyphelloidalnego :D

#117
od września 2005

Wyciągne ten wątek z odchłani forum, bo mnie wówczas nurtował i nie przestał męczyć;)
Zapytam zatem czy coś wiadomo nowego o tym tworze??? Jesli nie, podejme się zmikroskopować... zanalizować... może coś się dowiemy. Jeśli Agnieszko jesteś zainteresowana i możesz pobrać próbkę - przesle Tobie adres na priva.

#22
od października 2005

ok wyślę próbkę :)

do Pimpka miałam wysłać ale pewnie jest na wakacjach więc się wstrzymałam, jak się odezwie to też i jemu wyślę

#24
od października 2005

Wata wciąż nierozpoznana...
Być może po deszczach coś się z niej wykluło?
Niestety wciąż nie mam jak tego sprawdzić i zdobyć próbek tej waty, a co za tym idzie przesłać do zainteresowanych (proszę o cierpliwosć), może za tydzień wreszcie tam pojadę...

#25
od października 2005

Wata zaowocowała!!!

W poprzednich latach gdzieniegdzie były podobne grzyby ale pojedyncze... to tu to tam...

Nie ma więc potrzeby wysyłania próbek :) - jednak bardzo dziękuję za chęć pomocy :))

Oto foty megawysypu owocników - nadal nie wiem co to za grzyb...

w1

w2

w3

w4

Kolor jak widać, trochę kremowy, wysyp zarodników biały.
Czy ktoś wie co to???

#3964
od maja 2003

2006.09.16 18:08 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
czy "to" ma mleczko??

#1545
od kwietnia 2004

Chyba to okolice Clitocybe dealbata - lejkówki odbielonej.

#26
od października 2005

nie ma mleczka... i jest baaardzo duże - jabłko na focie jest raczej spore... (Clitocybe dealbata jest malutka)

może to jakiś Leucopaxillus?
i

#270
od marca 2006

Może te mniejsze owocniki mają mleczko, te większe mogą być już jego POZBAWIONE. Sprawdzałaś malutkie???

#27
od października 2005

sprawdzę...

#3969
od maja 2003

2006.09.17 07:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Agnieszko, sprawdź jeszcze czy trzon jest kruchy i łatwo się przełamuje - wtedy powędrujemy w okolice mleczjowo-gołąbkowe.
Jesli nie jest "łamliwy" - to pewnie poszukamy w okolicach lejkówek, ale nie małych , jak C. ddealbata, tylko tych okazałych - Clitocybe geotropa, C. maxima.
A jak nie, to jeszcze w grę wchodzi białokrowiak okazały (Leucopaxillus giganteus), albo białokrowiak biały (L. candidus)

Innych pomysłów nie mam :-))
Na wszelki wypadek zbierz jeden młody i jeden rozwinięty owocnik i zasusz - może to być rzadki grzybek. I posmakuj czy gorzki :-)

#28
od października 2005

Trzon jak i cały grzyb nie jest kruchy, raczej włóknisty, skórka na kapeluszu jest mocna, po przełamaniu kapelusza nie przełamuje się.

Smak przyjemny, troche jak pieczarka... mleczka brak też u młodszych owocników, niestety bardzo małych już nie ma (urosły...)

Ponadto trzon jest bardzo krótki i gruby, a przejrzewające owocniki robią się beżowawe. Zapach może być mączny, ale nigdy nie jestem pewna jaki ten "zapach mąki" powinien być...
No i są baaardzo robaczywe...

Mi pasuje na jakiegoś Leucopaxillusa ale nie mam literatury na ten temat, żadnego klucza więc nie mogę nic sprawdzić...

#3994
od maja 2003

2006.10.01 11:16 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Nie wiem, czy nie jest już za późno. Czy one jeszcze rosną?Podesłałabyś mi jeden do zmikroskopowania?

#31
od października 2005

niestety już nie rosą, ale mam jednego suszonego, mogę przesłać :)

#4032
od maja 2003

2006.10.02 19:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
świetnie - podeślij :-)

#4266
od maja 2003

2006.10.30 12:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Grzybek okazał się białokrowiakiem okazałym (Leucopaxillus giganteus)

#32
od października 2005

Super! Nareszcie wiemy co to za grzybek :))

Jeszcze raz dięki!!

#4289
od maja 2003

2006.10.31 08:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Na stronach internetowych wyczytałam, że jest bardzo często "zarobaczony".
A Gerhardt w swoim atlasie podaje, że "na łąkach, w miejscach pojawiania się owocników trawa przejściowo zamiera. Jest to spowodowane wydzielaniem przez grzybnię klitocybiny, substancji o działaniu antybiotycznym."

#33
od października 2005

No to wszystko się zgadza :)
Robali było mnóstwo, a trawa rzeczywiście zamarła... Ciekawe czy są jadalne... :)

#4292
od maja 2003

2006.10.31 10:46 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Piszą, że jadalny. Niektórzy radzą poddać wstępnej obróbce cieplnej (jak opieńki).
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 lipiec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji