Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Blaszkowy, jasno brązowy grzybek w trawie, pod brzozami
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2004 « Archiwum 2004 październik «

#39

2004.10.24 17:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grzegorz Zynek (zyniu)
Kto mi powie jak się zwie?spód kapelusza

#503

2004.10.25 07:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Fioletowy, to któryś z zasłonaków. Te na dolnym zdjęciu to włośnianki :-)

#40

2004.10.25 11:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grzegorz Zynek (zyniu)
Hm..jak ja mało wiem...rosły koło siebie i wziąłem je za jeden gatunek:)

#510

2004.10.25 11:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
oj, to, dobrze, że tego fioletowego nie zjadłeś jako gasówki nagiej, bo gąsówki nagie można czasem pomylić z takimi fioletowymi zasłonakami.
Grzegorz, zwróć uwagę nawet na tych zdjęciach na kolor i fakturę powierzchni trzonu. Na pierwszym na trzonie są rudawe resztki (te paseczki) po zasnówce - charakterystycznej dla zasłonaków, a na tych na drugim zdjęciu - są widoczne białe "kropeczki". To z pewnością różne grzyby
:-))

#41

2004.10.25 12:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grzegorz Zynek (zyniu)
Dzięki za wskazówki, będę od dziś baczniej się przyglądał szczegółom.nie miałem zamiaru ich zjadać:P to okazy z dużego parku połączonego z lasem, szukałem różnych gatunków tylko w celach fotografowania, i własnej edukacji:) Swoją drogą to znalazłem jeszcze dość dużo czernidłaków kołpakowatych. Rosły sobie koło lasu w kępkach..nie wiem...zbierać, nie zbierać.. mam na nie ochotę bo nigdy nie póbowałem. Skoro to już prawie las, dokoła mało domów i dróg, końcówka miasta, to może nic mi nie zaszkodzi?? (mówię o zanieczyszczeniu)

#0

2004.10.25 13:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Woytty
Z czernidłakami to uważaj: przyrządza się je jak kanie (sowy) ale po zjedzeniu conajmniej przez 72 godziny nie wolno spożywać alkoholu w żadnej formie! Poza tym nie mogą zaczynać się rozpływać na czarno - muszą być młode i twarde. Smacznego

#513

2004.10.25 14:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Grzegorz, miasto czy wieś to takie sztuczne rozróżnienie. Bo i poza miastem przy ruchliwej drodze będziesz miał zanieczyszczone grzyby, a na miejskich peryferiach możesz mieć "czyste". Na wsi jak wyrosną na śmietnisku też nie radziłabym zbierać :-)) Myślę, że spokojnie możesz się zdecydować jeśli rosną na czymś "neutralnym".
I jeszcze sprawa alkoholu. Już gdzieś o tym było na forum. Alkoholu nie wolno pić przy jedzeniu czernidłaka pospolitego (tego szarego) - i to nie tylko w trakcie jedzenia czy po, ale też odpowiednio przed - bo blokuje rozkład alkoholu nawet tego, który nam miło już w żyłach krąży. Czernidlak kołpakowaty jest gatunkiem "bezpiecznym" - nie ma tej substancji blokującej (kopryny).
Smacznego :-) flaczki według Jolkowego przepisu??

#138

2004.10.25 14:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Maciej Malec (maciej_m)
Po kołpakowatych można pić. Gorzej z pospolitymi.

#42

2004.10.25 19:46 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grzegorz Zynek (zyniu)
Tak to wiem.:) Muszę się tam udać sprawdzić czy może jakieś młode białe czernidłaczki wyrosły. w takim razie spróbuję, jesli tak zachwalacie:)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2004 « Archiwum 2004 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji