Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Duży brązowy łuskwiak
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 listopad «
i

#3220
od lipca 2005

2011.10.30 10:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Takiego właśnie dużego łuskwiaka znalazłam wczoraj w okrajku otaczającym silnie (w tym roku) uwodnioną brzezinę bagienną. Wyrastał pojedynczo z ziemi przy szyi korzeniowej topoli osiki. Wysokość 19 cm, średnica kapelusza nieco ponad 10 cm, kapelusz i trzon suche, łuski na kapeluszu i trzonie miękkie, wysyp brązowy, zapach łagodny i przyjemny.
luskwiak
luskwiak2
luskwiak3
luskwiak4
Nie potrafię sobie z nim poradzić bo wydaje mi się, że wykazuje cechy pośrednie pomiędzy łuskwiakiem nastroszonym a topolowym.

#5536
od kwietnia 2004

2011.10.30 20:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Próbowałaś, czy gorzki? To by rozwiązało problem. Bardziej podobny do nastroszonego..
i

#3221
od lipca 2005

2011.10.30 20:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Tak Jolu, próbowałam - nie ma ani odrobiny goryczki (smak obojętny). Zwątpiłam w ł. nastroszonego ponieważ: rósł samotnie, kapelusz bez garbka, który ponoć jest charakterystyczny dla tego gatunku, no i brak zapachu rzodkwi.

#9117
od maja 2003

2011.10.31 07:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
a ten przyjemny zapach nie miał w sobie nic z nut wąchanych w Bieszczadach i nie oscylował pomiędzy zaczynem na ciasto chlebowe i wypieczonym chlebem? ;-)

#5538
od kwietnia 2004

2011.10.31 08:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Garbek - mówisz? Nie zauważyłam nigdy. Ale pewnie dlatego, że bywam gapa.
i

#3222
od lipca 2005

2011.11.01 00:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Aniu - z tym zapachem to było tak, że zaraz po pozyskaniu grzybka go obwąchałam i pierwsze skojarzenie faktycznie było takie chlebowe:-). Im bardziej się jednak przyglądałam, tym mocniej wątpiłam czy czuję to czym grzybek rzeczywiście pachnie, czy też czuję to co chciałabym wyczuć;-) Tu muszę dodać, ze zapach był słaby i to potęgowało wątpliwości. Był na pewno przyjemny i z całą pewnością bliżej mu było do chleba niż do rzodkwi;-) ale ten grzybek wyraźnie się różnił wyglądem od bieszczadzkich Ph. squarrosoides. Tamte zawsze spotykałam jako wyrastające w wiązkach i znacznie jaśniejsze, ten rósł pojedynczo i był ciemny.
i

#3223
od lipca 2005

2011.11.01 00:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
To są przykładowe tegoroczne Ph. squarrosoides
Ph_squarrosoides
Ph_squarrosoides2

#814
od września 2005

Podeślij.

#1025
od września 2005

Ph. squarrosa
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 listopad «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji