Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Blaszkowiec z pod głogu
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 listopad «

#671
od sierpnia 2010

2011.11.04 17:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Henryk Kasprzyk (wzuhk)
Pod wierzbą, w korzeniach głogu. Przy drodze z kocich łbów, między zaniedbanymi łąkami. Zapach jakby grzybowo-owocowo-ziemisty. Smaku nie wyczułem.
Niedaleko leżał pocięty owocnik którego kapelusz miał rozmiar około 18cm.
Nie wszystkie zdjęcia mi się udały :-(.
Czy na podstawie tych cech można wytypować?
blaszkowiec
blaszkowiec
blaszkowiec
blaszkowiec

#2949
od maja 2009

2011.11.04 18:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
A z gąsówką mglistą (Lepista nebularis) porównywałeś??

#676
od sierpnia 2010

2011.11.04 18:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Henryk Kasprzyk (wzuhk)
Pasuje :-). Dzięki :-). Moim przysmakiem są podgrzybki i maślaki, inne cieszą moje oczy w naturze i w albumie, tym bardziej jeśli możliwe jest wytypowanie :-)
i

#5549
od kwietnia 2004

2011.11.05 10:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Możesz spróbować zamarynować kilka sztuk takich jeszcze podwiniętych. Ale najpierw obgotuj je osobno, w osobnej wodzie, bo zapach niemiły. Zapach się wygotuje. Dasz do octu i powinny byc pyszne, chrupiące. Ja tak robię. W tym roku wrzuciłam kilka sztuk do słoika z opieńkami. Oczywiście - obgotowywałam osobno.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 listopad «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji