Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
zielono-żółty muchomor?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Łysiczki (Psilocybe) - oznaczanie «

#5

czy to muchomor?
Pierwszy raz spotkałem się z takim grzybem, rósł na dość mokrym podłożu, las mieszany. Charakterystyczny trzon, jakby lekko porowaty z ostrymi wypustkami.
Co to takiego?

#67

2004.11.01 23:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grzegorz Zynek (zyniu)
Pierścieniak grynszpanowy:) sam ostatnio znalazłem dwie sztuki. podobno jadalny. wcisłem je do słoiczka.

#7

Ja bym uważał z tym słoiczkiem. Jak twierdzi atlas: Wg. jednych źródeł niejadalny , wg innych jadalny.

Pytanie czy żołądek umie rozróżnić źródło ;)
Pozdrowionka

#186

2004.11.01 23:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Maciej Malec (maciej_m)
Jak będziesz odżywiał się w życiu wyłącznie pierścieniakiem grynszpanowym, to nie wróżę ci zbyt dobrej przyszłości, ale jednego, czy dwa można spróbować.

#68

2004.11.01 23:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grzegorz Zynek (zyniu)
Tak więc zrobiłem to właśnie tylko dla sprawdzenia tezy:jadalny/niejadalny:) i trochę żeby postraszyć znajomych, hehe.

#188

2004.11.01 23:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Maciej Malec (maciej_m)
Właśnie tego typu grzyby są dobre do straszenia. Np. gąsówki nagie, lakówki ametystowe, pierścieniaki, muchomory czerwonawe. Kiedy w lecie nazbieram znowu dużo twardzioszków przydrożnych, te większe zamarynuję. Fajnie będą wyglądały takie "psiaki" w słoiku.

#651

2004.11.02 09:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Jest to, oczywiście, pierścieniak grynszpanowy. Podobno jest jeszcze jakiś pierścieniak modry (Ania kiedyś napisała), ale nie znam go. Ja jadłam pierścieniaka grynszpanowego. Nie zaszkodziło mi. Nie jest jednak smaczny. W moim najnowszym atlasie pisze, że jest to grzyb jadalny. Sądzę, że uważać powinni ci, którzy mają delikatne żołądki.

#70

2004.11.02 10:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grzegorz Zynek (zyniu)
Tym niemniej spróbuję:) a co mi tam. Jadłaś go Jolu z marynaty ?? czy jakoś inaczej przyżadzonego?? oczywiście zdjąłem skórkę..trochę stracił na kosmiczności:)

#660

2004.11.02 11:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Zdjęłam skórkę. Bardzo łatwo schodzi. I już po kosmiczności. Pokroiłam w plasterki i usmażyłam na zeszklonej wcześniej cebulce z solą i pieprzem. Smak taki ziemisty. Spróbuj - będziesz już wiedział.:)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Łysiczki (Psilocybe) - oznaczanie «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji