Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
młode kanie w mieście
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2004 « Archiwum 2004 listopad «

#10

Wyskoczyłem sobie przed chwilą z domu i pstryknąłem takie oto grzybki:

A tu w zbliżeniu:

Rosły na trawniku pod moim blokiem. Kilkanaście osobników, te akurat w rzędzie. Jestem prawie pewny że to kanie, ale proszę o potwierdzenie. Nie zamierzam ich jeść (miasto) ale przynajmniej będę mógł obserwować jak się rozwijają, o ile jakiś amator ich nie zbierze. :)

#611

2004.11.02 14:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
To czernidłaki kołpakowate :-)

#11

No tego się nie spodziewałem :-O
Dzięki Aniu za wyprowadzenie mnie z błędu.

Kapelusze się chyba za bardzo nie rozwiną?

#71

2004.11.02 14:44 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grzegorz Zynek (zyniu)
Dokładnie. Kapelusze jescze troszkę się rozwiną, przyjmując wygląd takiego własnie kołpaczka z wywiniętymi tylko brzegami..i oczywiście szybko zczernieje. Ja osobiście takie zebrałem pierwszy raz w życiu i siedzą sobie w słoiczkach:) oczywiście nie pod blokiem :P

#531

2004.11.02 17:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
U mnie pokazały się ponownie wczoraj, na razie tylko kilka sztuk :-)

Szczególnie pilnowałem ich ponownego pojawu, bo otrzymałem szczególną prośbę ;-)

Poprzedni, ale wielki pojaw owocników miał miejsce trzy tygodnie temu i myślałem, że już się nie pokażą.

#15

A oto fotka zrobiona po 24 godzinach:

Faktycznie kubek w kubek jak na rycinach w atlasie

#16

Ale skoro miała być kania to proszę bardzo, dziś znaleziona: (Pytanie czy tym razem to rzeczywiście jest kania? :))

#635

2004.11.03 15:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Czubajka :-) albo czubajka kania, albo czerwieniejąca. Myślę, że czerwiniejąca :-))

#161

Też tak myślę. Gdzie ją znalazłeś?

#17

Las pod W-wą, mieszany, dość wilgotne podłoże - sporo gnijących liści. Przy samej drodze zresztą :) Wyskoczyłem sobie na grzybki dziś, ale więcej grzybiarzy niż grzybów. Za to interesujący podgrzybek się trafił:

Fajnie wywinięty z dwóch stron. Niestety nie ma nowego wysypu, zdaje się, że to końcówka sezonu :(

#193

2004.11.03 18:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Maciej Malec (maciej_m)
Ta "kania" to jest czubajka czerwieniejąca. Żeby się upewnić patrzę, czy po przełamaniu trzonu przebarwia się on na czerwono. Mają też inny zapach.

#675

2004.11.04 13:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Blaszki też są inne u czubajki kani i u czubajki czerwieniejącej. Pierwsza ma takie mięsiste i jednocześnie bardzo delikatne. Druga ma bardziej normalne, takie zwyczajno-grzybowe.

#74

2004.11.04 14:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grzegorz Zynek (zyniu)
a ja chyba nigdy nie znalazłem jeszcze kani! po prostu albo nie mam szczęścia, albo źle szukam. czy mogą rosnąc sobie w mniej więcej takich miejscach gdzie czernidłaki?? odwiedzam łąki, pobliża lasów, ale nic..

#195

2004.11.04 15:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Maciej Malec (maciej_m)
Własnie w takich miejscach rosną. Szukaj na pobrzeżach lasów, w młodnikach, w sadach na polach, na łąkach przy rzekach i lasach.
Dodam jeszcze, że gdy próbowałem suszyć czubajki czerwieniejące (bo miałem tak dużo, że nie miałem co z nimi zrobić) najpierw poczerniały, a ich zapach, kiedy puściły sok, był identyczny jak pieczonych pieczarek ze sklepu. Kiedy wyschły zapach zmienił się na typowy zapach suszonych grzybów.

#20

Czy smak czubajek czerwieniejących różni się od czubajek kań? Wyczytałem, że czubajka kania to doskonały grzyb jadalny (z czym się w pełni zgadzam), a czubajka czerwieniejąca zaledwie jadalny.

#196

2004.11.04 16:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Maciej Malec (maciej_m)
Oj różni się. Kania smakuje jak kania, a czerwieniejąca chyba raczej jak pieczarka. Jest też delikatniejsza i mniej trwała.

#679

2004.11.04 18:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Kania smakuje, jak kania - to zgoda. Czerwieniejąca nie smakuje, jak pieczarka. Smakuje jeszcze inaczej, ale ciut gorzej, jak kania.
Grzegorz. Spróbuj w takich śmietniskach: śmieci, chaszcze, trochę jeżyn, trochę trawy. U mnie rosną tam, gdzie gąsówki nagie i mgliste. Albo w akacjach nad Kanałem Gliwickim. Trzeba też trochę połazić po krzakach.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2004 « Archiwum 2004 listopad «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji