Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Agaricus silvaticus?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 wrzesień «

#130
od marca 2006

Znaleziona wczoraj, w ściółce, w młodym lesie mieszanym (dużo krzewów czeremchy + sosenki, dęby i in.). Wysyp prawie czarny. Czy można jeść spokojnie?

1

2

#3591
od maja 2003

2006.08.28 09:08 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Z takim lekko bruzdowanym trzonem i wydatnym łuseczkowaniem na trzonie to raczej jest pieczarka krótkotrzonowa (Agaricus lanipes).
Jadalna - jak wszystkie podobne do niej.

Ale.. jeśli to ona, to wolałabym dostać ją w postaci suszka na biurko i w postaci zgłoszenia do rejestru..... ;-))))

Na żywo ważne jest dla mnie jeszcze przebarwianie się miąższu.

#137
od marca 2006

O kurcze, szczęście, że nie zjadłem :-) Przekroiłem dopiero po przywiezieniu do domu (ok. 5 godz. po zebraniu) i nie przebarwiła się na czerwono, jedynie lekko zszarzała, co mnie zmyliło (dlatego wrzuciłem ją na forum). Jak wyschnie - wyślę ją razem z innymi eksykatami do Rejestru. Stanowisko było dosyć liczne więc nawet nie będzie problemu, żeby tam podjechać raz jeszcze i nazbierać świeżych. Dzięki Aniu. PZDR :-)

#142
od marca 2006

Byłem tam wczoraj, zbadałem pieczarki w różnych stadiach rozwoju i stwierdzam co następuje:
1) miąższ po przekrojeniu świeżego owocnika nie zmienia barwy na całej długości (ani na karminowy ani na żółty)
2) brak jakiegokolwiek zapachu, poza lekko wyczuwalnym grzybowym

Teraz to już jestem zupełnie głupi :-) Ani krótkotrzonowa, ani leśna... A nazbierałem tego sporo i teraz strach jeść. Co to może być?

Jeżeli to okaże się przydatne, to wieczorem zamieszczę fotografie młodych i przekrojonych owocników.

#144
od marca 2006

Oto obiecane zdjęcia młodych owocników. Na pierwszej fotce - po ok. 15 min. od przekrojenia (tak samo nie zmieniały barwy dorosłe owocniki). Co to może być?

1

2

3

#3639
od maja 2003

2006.09.01 08:59 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Hm... zastanawiam się teraz nad Agaricus impudicus.
Masz jeszcze świeży owocnik? Przejechałbyś wodą amoniakalną (25%) kreskę na przekroju od kapelusza do podstawy trzonu? I tak samo na drugiej połówce KOH (10%)?

#146
od marca 2006

Świeży o tyle, że leży w lodówce od przedwczoraj. Zrobię próby po południu, zobaczymy co z tego wyniknie...

#3739
od maja 2003

2006.09.07 20:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Nie mam wątpliwości, mikro się zgadza, makro też - krótkotrzonkowa (Agaricus lanipes).
Poproszę o zgłoszenie Michale :-)
Ciekawa jestem ile takich ominęłam uważając je za podobne pospolite :-)))
i

#1505
od kwietnia 2004

Aniu. Pewnie wzbogacimy bazę o doniesienie i ode mnie. Lasek bielański ma swoje tajemnice, których pokazał mi ostatnio namiastkę.

1

#164
od marca 2006

Dziękuję, Aniu za pomoc. A ja, Marku stwierdzam, że Puszcza Zielonka to bezmiar grzybów nadających się do "Rejestru", z czego cieszę się bardzo.

#3780
od maja 2003

2006.09.08 14:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Michala, a ja dziękuję za możliwość spotkania kolejnego, nowego dla mnie gatunku :-)

Marku :-) Ona ma taką jeszcze jedną charakterystyczną cechę makro - zerknij na podstawę trzonu - powinna mieć taki mały, żółtawy wyrostek "korzonek", krótki, sztywny. Ma???? Taki "szpikulec" :-))

No i jaka duża była?
Ale fajnie :-)
i

#1513
od kwietnia 2004

Nauczony,-staram się delikatnie wyważać owocniki ze substratu. Pytałaś Aniu o wielkość. Ten przekrojony owocnik był największy, ok. 50-60mm. (wszytkich było trzy) Coś w podobie korzonka widać nawet na zdjęciu.

#3801
od maja 2003

2006.09.09 11:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Marku, ten "korzonek" to widać według Ciebie w czerwonym, czy w zielonym kółku? Czy jeszcze gdzie indziej?

pieczarka Vita
i

#1516
od kwietnia 2004

Trzon nie jest przecięty zbyt udanie, a i przydało by się go bardziej oczyścić do zdjęcia. Zaznaczyłem, gdzie zauważyłem korzonek.
1
2

#3811
od maja 2003

2006.09.09 16:08 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
A tak :-) Już widzę - ok, o taki chodziło (tylko oczyszczony z tej ziemi, żeby było widać jego kolor :-)))
i

#1520
od kwietnia 2004

Przyznam, że uwagę na niego zwróciłem kiedy pakowałem owocnik do pudełka. Zgapiłem się, bo przecież mogłem postarać się oczyścić podstawę trzona i zrobić jeszcze ze dwa, trzy ujęcia. Może następnym razem, jak się poszczęści w lesie na Bielanach.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji