Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czy to Russula aeruginea i Russula erythropoda lub Russula atrorubens
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 wrzesień «
i

#144
od października 2003

2006.08.31 21:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

roman jurzak (rjk)
q

qq

qqq

qqqq

wqwq
i

#342
od kwietnia 2006

2006.08.31 22:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Zychla (konik)
W środku wygląda mi na xerampelina, ale z gołąbkami jest ciężko... podaj proszę, czy piekły, czy nie, to łatwiej ktoś pomoże. pozdrawiam!

#145
od października 2003

2006.08.31 22:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

roman jurzak (rjk)
dopiero teraz go spróbowałem piekący jak cholera - ten wiśniowy

#267
od kwietnia 2004

No to R. xerampelina odpada. A napisz coś o drzewach pod którymi one rosły. R. aeruginea też odpada.Ona nie ma tak oliwkowych kolorów.

#3636
od maja 2003

2006.09.01 07:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Roman, gołąbki, to jeden z trudniejszych rodzajów.
W celach kulinarnych wystarczy sprawdzić tylko smak, jeśli jest łagodny - można jeść. Natomiast, oznaczanie to już wyższa szkoła jezdy (do zaobserwowania szereg cech i konieczność podawania drzew rosnących w pobliżu (gołąbki są mikoryzowe).
Identyfikowanie po zdjęciach jest obarczone duzym prawdopodobieństwem błędu. Tylko kilka gatunków jest chrakterystyczna i dająca się zidentyfikować po "makro".
Nie mamy jeszcze na forum "pasjonata gołąbkowego" poza zaglądajacym sporadycznie Andreasem :-)

#146
od października 2003

2006.09.01 14:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

roman jurzak (rjk)
dzięki Ci bardzo . Las w którym rosły raczej mieszany z przewagą brzozy i średnio małego świerka podmokły
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji