Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Borowik ceglastopory do suszenia?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2012 « starsze wątki (do 17 września 2012) «

#5
od września 2012

2012.09.15 16:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomasz (neon1980)
Witam. Proszę o identyfikacje grzyba,tak dla pewnośći. W mojej ocenie to borowik ceglastopory, dość obficie występuje w lasach podkarpacia. Znalazłem ok.50szt. Interesuje mnie sposób przetwarzania grzybów, zamarynowałem kilka słoików (pierwszy raz robie te grzybki) Wiem że trzeba je solidnie obgotować, tak do godzinki ale nie wiem czy ten borowik nadaje sie do suszenia? Proszę o ewentualne sugestie i pomoc w temacie. Dziękuje

#846
od grudnia 2005

Borowik ceglastopory jak najbardziej nadaje się do suszenia. Suszę go od kilku lat, ale tylko kapelusze (trzony wydają mi się zbyt twarde). Wykorzystuję ten susz np. do żuru, kwaszonej kapusty, a najlepiej po ugotowaniu i zmieleniu smakuje w grzybowych uszkach z barszczem.

#3
od października 2012

2012.11.21 22:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Artur Gierej (naturalarti)
Jak najbardziej się nadaje! W przeciwieństwie do kolegi wyżej suszyłem w tym roku zarówno kapelusze jak i trzony ... i zarówno jedne jak i drugie smakują wyśmienicie w zupie grzybowej! W smaku coś pomiędzy podgrzybkiem brunatnym a borowikiem szlachetnym (bliżej do borowika).
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2012 « starsze wątki (do 17 września 2012) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji