Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Gruzdy - lokalna nazwa tylko czego???
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2013 « starsze wątki (do 28 września 2012) «

#37
od maja 2007

2012.09.20 12:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jurek Szypuła (jurekli)
Gruzdy???
Wyciągam ten stary wątek z archiwum

https://www.bio-forum.pl/messages/34/50359.html

bo zaczyna mnie ten grzybek intrygować!
W innym wątku Piotr Marciniak (piotrek81)napisał:

"Ten biały mleczaj do złudzenia przypomina mi chętnie zbieranego na suwalszczyźnie (sejneńszczyzna) grzyba o nazwie "gruzd". Sam też tam go zbieram ( nie spotkałem się takim gatunkiem nigdzie indziej). Z tego co czytałem mleczaj chrząstka po przekrojeniu wydziela białe, bardzo gorzkie mleko. "Gruzdy" są praktycznie identyczne, nie wydzielają jednak mleka. Ich smak i zapach są bardzo intensywne, grzybowe. Najczęsciej zostaje solony a potem podawany z cebulką i śmietaną. Smak naprawdę bardzo charakterystyczny, przyjemny."

Dzisiaj na innym forum trafiłem na wątek o tym grzybku:

http://www.forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?t=8383

Tam również pojawia się informacja o tym że jadane na suwalszczyźnie gruzdy nie wydzielają mleczka. Czy ktoś ma wiedzę o jaki rodzaj tu chodzi???

#640
od października 2009

w północno-zachodniej Rosji , (okolice Petersburga) solonych mleczajów używa się jako zakąski. Jadłem to to i jakoś mi nie zaszkodziło, być może skutkiem zażycia większej ilości antytoksyny. Jak pamiętam nazywano ten specyfik słowem " gruzdje".

#2948
od lipca 2004

2013.02.01 21:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Ponieważ nadrabiam półroczne zaległości w lekturze setek wątków "bio-forum", "grzybiarze.eu" i nie tylko trafiłem na tego problematycznego grzyba (te problematyczne grzyby).

Myślę, że warto tu zacytować wypowiedź Jacka N. z linku powyżej odnoszącego się do długiej dysputy na forum nagrzyby.pl, co by niejako wyklarować całe zamieszanie:

"Wysłany: 2012-09-20, 12:49
Tu nie chodzi o mikroskop, tylko o to, że nazwą "gruzd" jest nazywane kilka gatunków grzybów. Tak samo jakby ktoś mówił "kozak". Wiedział byś o jakiego koźlarza chodzi ?

To co przedstawił Ayrr, jest na tyle wartościowe, pod względem merytorycznym, że można było rozpoznać grzyba jako gołąbka smacznego. Grzyba zbieranego w lasach obok Kaletnika ( na suwalszczyźnie ) pod nazwą "gruzd" czy też "gruzda"."
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2013 « starsze wątki (do 28 września 2012) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji