Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Chrząstka czy biel?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 wrzesień «

#7
od września 2006

2006.09.09 15:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Kosma Gutowski
No wlasnie. Ja mysle, ze chrzastka. Mam racje?
Rosly w Puszczy Bialowieskiej, w gradzie i bylo ich zatrzesienie. Mniejsze mialy moze ok. 5-6 cm, najwieksze moze kolo 15 albo ew. ciut wiecej. Trzony krotkie. Mleczka praktycznie nie bylo.

#3815
od maja 2003

2006.09.09 16:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
A piekły? Bo musisz wziąć pod uwagę jeszcze bezmleczkowe, białe gołąbki przypominające do złudzenia mleczaje :-)) Np. Russula delica..

#8
od września 2006

2006.09.09 17:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Kosma Gutowski
Piekly, ale slabo. Gdyby wiec byl to mleczaj, to mysle, ze moze moglo to byc spowodowane czestymi deszczami ostatnio, tak, ze ten ostry smak sie niejako rozwadnia. Ale to tylko taka moja domowa teoria. Chociaz pare dni temu probowalem goryczaka i on tez nie smakowal tak jak powinien - prawie nie byl gorzki. I wlasnie dlatego stworzylem taka hipoteze.
Inna sprawa jest, ze ja moge byc nieobiektywny jesli chodzi o probowanie grzybow piekacych, bo uwielbiam ostre potrawy i moze moj jezyk po litrach Tabasco nie jest juz w stanie wyczuc takiego subtelnego pieczenia ;))).

#3819
od maja 2003

2006.09.09 17:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
To nie ma rady - sprawdź obecność mleczka na młodych owocnikach. W tych białych mleczajach jest obfite - jeśli są to mleczaje.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji