Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Żółte, mięsiste kapelusze - jadalny?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 wrzesień «

#2
od września 2006

2006.09.09 15:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Iwona G (istina)
Witam. :) Po raz pierwszy natrafiłam w lesie na "rodzinkę" takich grzybów. Po przekrojeniu trochę sinieją. Proszę o informacje na ich temat.
Pozdrawiam,
I.¿ó³te kapelusze

#0

2006.09.09 16:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

pirus777
To maślak pstry...jedz spokojnie

#3
od września 2006

2006.09.09 16:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Iwona G (istina)
Dziękuję. :)
I.

#96
od lipca 2004

2006.09.11 12:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jerzy Staroń (preskaler)
Wspaniały grzybek! Dużo twardszy od "zwykłych" maślaków i MNIEJ zaczerwiony. Można nawet stwierdzić, że bardzo rzadko. Jedyną jego "wadą" jest brzydki (?) kolor po ugotowaniu. Ja nazywałem te grzybki "Bagniakami" ale od dzisiaj się poprawię i będzie to "Pstry"!
i

#63
od sierpnia 2006

A w moich stronach na maślaka pstrego mówią "suchy wojtek". Albo "pociecha". Bo faktycznie grzybek jadalny, ale bez wystrzałowego smaku i aromatu. Dobry na pocieszenie :-) Iwona, naprawdę nie znalazłaś w dobie ogólnego wysypu żadnego borowika ani podgrzybka? Aż sie wierzyć nie chce :-)

#4
od września 2006

2006.09.12 06:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Iwona G (istina)
Ależ znalazłam. :) Całkiem sporo prawdziwków, podgrzybków i koźlarzy. Te maślaki pstre zabrałam z lasu raczej z ciekawości, bo nie znałam ich wcześniej.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji