Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Wysoki, kruchy grzyb
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 wrzesień «

#181
od kwietnia 2006

Najwyższy w grupie ok. 20 cm. Rosły w zaroślach na leśnej ścieżce. Kapelusz ciężki, trzon wewnątrz z pustym kanałem, włóknisty. Cały grzyb bardzo kruchy. Zapach i smak niewyczuwalny.

1

1a

Wokół rosły w grupach i pojedynczo białe grzybki z kapeluszami w krztałcie buławki, wys. ok. 10 cm. Trzon z klinowatym korzeniem. Czy są one młodocianą formą pierwszego grzyba, czy też to inny grzyb?

2

2a

#0

2006.09.10 15:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Irek
Moim zdaniem czernidłak pospolity.

#182
od kwietnia 2006

Rzeczywiście. Kolejnego dnia jeden z nich przyjął formę dojrzałą a z kapelusza spływała czarna maź.

5

#183
od kwietnia 2006

Chyba kołpakowaty

#3842
od maja 2003

2006.09.11 08:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Na pierwszych dwóch zdjęciach jest czernidłak pospolity. Na trzech kolejnych - kołpakowaty. Tadeusz, na tym forum jest pewna grupka bardzo chwaląca sobie smak kołpakowatego (młodziutkiego). :-)

#2126
od grudnia 2003

Nooo:)niedawno wszamałem kilka kołpaków na masełku:-]

#185
od kwietnia 2006

Dziękuję Aniu, nie skorzystam. Szczególnie po tym jak zobaczyłem kapiącą czarną maź z kapelusz kołpakowatego. Wrażenie szokujące...

#3515
od kwietnia 2004

2006.09.11 15:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
To jest pyszne i jada się, gdy jest zupełnie białe.

#62
od sierpnia 2006

A propos: podobno kołpakowatego JEDNAK można zakrapiać, a pospolitego nie.

#3285
od sierpnia 2002

2006.09.11 19:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
dokładnie

#3525
od kwietnia 2004

2006.09.11 20:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
W moim najnowszym (2006) Atlasie Grzybów jest to potwierdzone.
i

#65
od sierpnia 2006

Wiwat kołpakowate :-) Dobre grzybki i dobrze schłodzony zywczyk - to jest mniam :-) Zwłaszcza, jak się do mojego lasu zwalą znajomi
i

#118
od września 2004

2006.09.13 23:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grzegorz Zynek (zyniu)
No dokładnie, pierwsze to pospolite, i nie zalecam alkoholu:) a kolejne trzy zdjęcia to kołpakowate - mniam pychotka. Właśnie dziś przyniosłem pół kosza, już marynata zrobiona, 6 słoików poszło w ruch:D Będzie wyżerka!!!
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji