Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
mleczaj rydz?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 wrzesień «

#5
od sierpnia 2006

Witam, na jednej z wypraw znalazłam oto takie cudo jak na zdjęciu niżej. Występuje gromadnie, w dużej(!) ilości, momentami nie mogłam się ruszyć z miejsca, żeby na żadnego nie nadepnąć. Proszę o pomoc w identyfikacji tego grzyba, wydzielał białe mleczko o łagodnym smaku, cały grzyb jednolitego koloru, można go było znaleźć w lesie niemal każdego rodzaju. Podejrzewam, że może to być mleczaj rydz, problem w tym, że nie zieleniał w uszkodzonych miejscach. Wysyp zarodników biały. Pozdrawiam.mleczaj rydz?

#3529
od kwietnia 2004

2006.09.12 17:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Nie jest to rydz, a który z mleczai - nie wiem.

#19
od września 2006

2006.09.12 17:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janusz Kwiecinski (rydzek)
Rydz odpada :(

#6
od sierpnia 2006

Grzyb widmo!:-) A już myslałam, że wyniesiemy z chłopakiem kilka koszyków.

#22
od sierpnia 2006

2006.09.12 19:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Cobretti
Mam to samo u siebie, od groma ich jest i też nie mogę zidentyfikować. Ale w smaku nie był zbyt przyjemny. Też dęby i sosna. W każdym razie nikt go nie zbiera, więc zdecydowanie niejadalny.

#3875
od maja 2003

2006.09.12 19:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
To najprawdopodobniej mleczaj dębowy (m. miły) - Lactarius quietus.

#2
od września 2006

2006.09.12 20:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

marek wasiński (kiero)
to nie jest rydz.
rydz mleczj wygląda tak
rydz mleczaj?

#23
od sierpnia 2006

2006.09.12 20:16 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Cobretti
To może być faktycznie Lactarius quietus, widzę, że najczęściej występuje w wersji brązowej (i takie też spotykam, zwykle młode), ale właśnie wyczytałem, że są też wersje różowe - bo jednak duże grzyby widuję w wersji różowiutkiej. Nie ma jak tego rozstrzygnąć, trzeba by pewnie mikroskopu użyć. Nie wiem jak smakują pluskwiaki (żeby jeszcze pisali w atlasach, które pluskwiaki) i nie zamierzam tego sprawdzać aby porównać:-)
i

#67
od sierpnia 2006

Lactarius quietus odpada: przecież mleczaj miły pali w ozorek aż miło :-) W mleczajach jest podobna zasada, co w gołąbkach: pali - do widzenia. Łagodny - do koszyka. PRAWIE WIEM, co Agnieszka zebrała, ale ani rusz nie ogę sobie przypomnieć nazwy łacińskiej ani polskiej. A dziś jestem zbyt leniwy, by szukać. Nie orzeknę, że JADALNY (nie oznaczając), ale jadalny to on jest. Ale to tylko mój domysł i w żadnym wypadku proszę się nie zasłaniać moją opinią, gdyby rodzina spożywająca owego grzybka poległa. Jak sobie przypomnę, o jakiego grzyba chodzi, to dam znać. Jadalny na 99%, sam się tym zajadałem przed paru laty, ale dziś skleroza mnie dopadła...
Zresztą tyle wokół borowików, że blaszkowce w ogóle mnie nie podniecają...

#24
od sierpnia 2006

2006.09.12 21:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Cobretti
Hmm... mnie palił, aż miło (to dobrze, bo potwierdza moje przypuszczenia, że to jest to). Ale w jednym z atlasów pisze, że ma smak łagodny. Mało tego, piszą też, że Lactarius quietus jest jadalny po usmażeniu (kwestia poprawy smaku).

#3876
od maja 2003

2006.09.12 22:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
L. qiuetus pali?? No nie pali właśnie.

#1
od września 2006

2006.09.19 12:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

JANEK (urma1)
Pozdrawiam all
na zdjęciu które dołączylem po prawej stroni jest rydz jednak prosił bym o odpowieź co to jest po lewej , różnica między nimi była taka że po nacięciu trzona nie robi się on taki czerwony a i cały trzon jest białawy
Może tak wygląda świeżo wysiany rydzyk??
bardzo proszę o odpowiedźten po lewej co to jest??

(wiadomość edytowana przez urma1 19.września.2006)
i

#547
od kwietnia 2006

2006.09.19 13:07 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Zychla (konik)
Ania ma zawsze rację!:) Lactarius quietus na bank u Agnieszki! Teraz troszkę już w lasach przysycha, ale to on. Nadal jest go pełno. A u Janka nie mam pojęcia...

#55
od sierpnia 2006

2006.09.19 15:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Albert Janota (alberciarz)
JANEK - załącz jeszce zdjęcie kapelusza od góry może to jest Mleczaj omszony (Lactarius pubescens) ? Rydz to na bank nie jest :-)

#2
od września 2006

2006.09.19 21:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

JANEK (urma1)
Ok Albert dołączam zdjęcie tych dwóch grzybków , dodam tylko ze przechowałem je w zamrazarce ale to nie ma chyba jednak jakiegos większego znaczeia na ich wygląd
wydaje mi się tylko że ten po prawej jest taki sam o jakim pisze marek wasiński a to jest rydz jadalnyrydz czy nie ? jeœli mo¿na z tego wywnioskowaæ
i

#280
od marca 2006

Ten pierwszy, to mleczaj wełnianka - Lactarius torminosus. Jest niejadalny, a nawet trujący!

(wiadomość edytowana przez grzegorzww 19.września.2006)

#3
od września 2006

2006.09.20 09:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

JANEK (urma1)
;) dziękuje za odpowiedź ale prosze jeszcze aby ktoś potwierdził czy rydz po prawej stronie jest jadalny

#943
od listopada 2005

2006.09.20 09:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
Ten po prawej jadalny...Smacznego...
i

#7
od września 2006

2006.09.21 19:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam P (sap30)
Ten po prawej jest jadalny (mleczaj rydz). Właśnie dzisiaj zjadłem ich całą patelnię usmażonych na maśle. PYYYYYYYCHA !!!
A propos - smażymy kapelusze, a do czego można użyć trzonki ?

#3376
od sierpnia 2002

2006.09.21 19:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Smaż trzonki !!

#55
od września 2006

2006.09.21 19:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janusz Kwiecinski (rydzek)
Adam
Polecam przepis "laurenta" na trzonki rydzów-bardzo smaczne (próbowałem)
Znajdziesz go w dziale -Grzybobranie-Małopolska..gdzie są grzybki.. lub poprostu usmaż jak to radzi pimpek
Smacznego

#10
od września 2006

2006.09.21 21:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam P (sap30)
Dzięki !
i

#14
od września 2006

2006.09.24 21:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam P (sap30)
"Nauczyłem się" wklejać zdjęcia.
Przesyłam zatem fotkę rydzów o których pisałem wyżej.

To działa ...

#2208
od grudnia 2003

Rydz z białym mleczkiem???
i

#96
od września 2006

2006.09.24 21:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janusz Kwiecinski (rydzek)
To rydze... po dokładnym umyciu tak właśnie wyglądają.No i te "zasinienia" 100% rydze-:)))
Smaczne były? (głupie pytanie co?)

#2209
od grudnia 2003

Mi to wygląda na świeżo obciete trzonki...nie wpadłem na to,że były myte...

#15
od września 2006

2006.09.25 06:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam P (sap30)
Były myte, były myte (mleczko było pomarańczowe), no a smaczne były bardzo.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji