Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
przerosle kurki?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 wrzesień «

#1
od września 2006

2006.09.14 23:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janusz Tomzik (tlukharp)
Jestem w temacie grzybow "zielony" i chcialbym sie dowiedziec co to za grzyby. Grzyby te sa bardzo wyrosniete i troche przejrzale mimo to dobrze sie trzymaja. Znalazlem te okazy dwa dni temu (12 wrzesnia) w malym lasku lisciastym (dab,buk) w miejscu zacienionym, rozly jak widac na zdeciach w rozkladajacych sie lisciach. Nieznam sie, ale wydaje mi sie ze jest to gatunek grzybow listewkowatych (dokladnie nie jestem pewien) . Kapelusz suchy, gladki, matowy, sztywny podobnie jak nozka. Po przekrojeniu bielszy, nie zmieniajacy koloru. Zapach przyjemny, bardzo intensywny. Smak lekko ostry - palacy w jezyk. Odpony na przechowywanie (do teraz sa prawie takie jak w lesie). Co do ksztaltu - szukajac w roznych atlasach nie moglem sie doszukac kurek, ktore by dokladnie odpowieadaly wygladem (chodzi mi o specyficza lejowatosc), i sam nie wiem moze to na skutek "starosci" tych osobnikow. Zalezy mi na opiniach jak najwiekszej liczby "fachowych zbieraczy".

3grzyby
Zgory
gromadka
i

#819
od maja 2006

Januszu
Ja mogę powiedzieć Ci jedynie tyle, że to napewno nie są kurki - kurki nie pieką.
A czy nie miały czasami białego mleka?
PS.Ciekawy opis :-)

(wiadomość edytowana przez piotrekchacha 15.września.2006)

#3932
od maja 2003

2006.09.15 09:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
To jakiś podeschnięty mleczaj.

#2
od września 2006

2006.09.15 12:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janusz Tomzik (tlukharp)
Nie, zdecydowanie nie maja mleka, sa suche i nie klejace. Niewiem, ale ja osobiscie ogladajeac mleczaje (w atlasie) nie moglem przypasowac rzadnego, a co do tego "pieczenia" to moze troche przesadzilem, ale jednak nie da sie ukryc troche pieka :) CZy moge sie dowiedziec (jezeli to nie kurka - a podobno nie) czy te grzybki sa jadalne?
PS wiec dlaczego kurka nazywa sie fachowo pieprznikiem jadalnym? (czy nie czasem od tego pieczenia :)? Juz mowilem ze jestem calkowiecie zielony :) pozdrawiam wszystkich grzybo-specow...
i

#3536
od kwietnia 2004

2006.09.15 14:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
To jakiś stary mleczaj.
Dlaczego kurkę nazywa sie pieprznikiem jadalnym? Raczej zapytaj na odwrót: dlaczego na pieprznika mówi się kurka.
Pieprznik to nazwa rodzajowa grzybów, wśród których jest również pieprznik jadalny. Kurka to nazwa regionalna - tak sobie ją ludzie nazwali.
Podobnie jest na przykład z czubajką kanią. Ludzie mówią sobie na nią indyczka, sowa...

#3
od września 2006

2006.09.15 14:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janusz Tomzik (tlukharp)
A czy moge sie jeszcze dowiedziec tak z samej ciekawosci czy sa to grzybki jadalne?
A swoja droga to nazwa: mleczaj (tu sie chyba pochodzenie nazwy zgadza) posiadaja cos takiego jak mleczko. Ale cos jest nie tak bo te moje grzybki nie maja wogole - naprawde :) ani troche takiej substancji podobnej do mleczka. No chyba ze takie stare osobniki sie jej pozbyly :) ale czy to mozliwe?
i

#74
od sierpnia 2006

Jak mleczaj podeschnie to i mleczko zanika. W każdym razie piekący smak raczej dyskwalifikuje tego grzybka, choć są tacy, co próbują z mleczajami różne rzeczy wyprawiać, żeby nie piekły. Tylko po co, skoro dookoła pełno smacznych podgrzybków i borowików...
i

#3539
od kwietnia 2004

2006.09.15 16:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Takie zamiłowanie - różne są upodobania. Nie ma co o nich dyskutować. Lubię próbować różności i już.
Znam kogoś kto w każdym regionie i mieście kupi na obiad w restauracji schabowego z ziemniakami. Też wychodzi z założenia: po co jadać różne dziwactwa, skoro na świecie istnieje schab i udka. Ja wolę ciekawe potrawy regionalne.
Podgrzybki i borowiki mi nie wystarczają. Proste.

#4
od września 2006

2006.09.15 22:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janusz Tomzik (tlukharp)
Dziekuje wszystkim za ustalenie gatunku grzyba. Powtorze sie jeszce raz - zupelnie sie nie znam na grzybach, ale nachodzi mnie chec, coraz wieksza by to zmienic, bo dlaczego by nie. W najbizszym czasie mam zamiar wybrac sie (z aparatem oczywiscie) do lasu w mojej okolicy i wypatrzyc grzyby (dla zainteresowanych sa to okolice Skoczowa - prawie beskidy). Chcialbym (bo jeszcze z tego co wiem nikt nie badal tych terenow) wiedziec jakie gatunki rosna w tym lesie i wszystko mi jedno czy sa jadalne czy nie. Po prostu spontanicznie przez tego "niesmacznego" mleczaja cos we mnie drgnelo i zafascynowalem sie grzybami - dotarlo do mojej swiadomosci ze cos takiego istnieje :)

PS - jest takie powiedzenie: o gustach sie nie dyskutuje i chyba to prawda :) ale przyzam ze ten mleczaj jest jakis taki dziwny w smaku :) - chyba jadalny bo jednego wczoraj zjadlem i jeszcze zyje :), prosze sie nie obawiac - bez opinii "Expertow" nie bede juz wiecej probowal :)

#3947
od maja 2003

2006.09.16 11:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Nie zjadaj grzybów nieznanych. Czasem od zjedzenia do wystąpienia objawów zatrucia mija .....kilkanaście dni. Zajrzyj tu:
http://www.grzyby.pl/ftrucie.htm
i poczytaj o innych jeszcze grzybach trujących.

Czekamy na zdjęcia :-)

#5
od września 2006

2006.09.16 13:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janusz Tomzik (tlukharp)
Dziekuje Anno za rade...
Juz wkrotce zdiecia z grzybow z mojej okolicy...

#0

2006.09.17 21:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

pirus777
Zjadłeś Januszu mleczaja i żyjesz...nic w tym dziwnego, trzeba mieć wyjątkowego pecha, aby trafić na coś śmiertelnie trującego. Większośc grzybów jest niejadalna, bo twarda, łykowata, piekąca, śmierdząca i co tam jeszcze zdoła obrzydzić jedzenie...:)Tak jest też z mleczajami i kolorowymi gołąbkami, większośc niejadalna, bo piekąca w smaku.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji