Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Lejkowiec dęty
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 wrzesień «

#192
od kwietnia 2006

Bardzo ładny i oryginalny wygląd. Pusty wewnątrz aż do podstawy. Rosną w pobliżu buków. Po raz pierwszy widzę.

1

2

3

#3982
od maja 2003

2006.09.17 08:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Śliczne są. Ostatnio zamarynowałam słoiczek na próbę - bardzo dekoracyjnie wyglądają na kanapkach :-)))

#1553
od kwietnia 2004

U mnie nie występują. :-(

#0

2006.09.17 09:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Hreczka
U mnie są, ale znam tylko dwa stanowiska. Na jednym już są mocno wysuszone, na drugim jeszcze nie pojawiły się wcale. Jest już za sucho i potrzeba deszczu. Marku podeślę Ci suszki tylko znowu gdzieś posiałam Twój adres :-)
i

#2165
od grudnia 2003

W Ostrzyckim lesie jest wysyp:-)
Podobno pierogi z lejkowcem są dobre...
i

#877
od maja 2002

2006.09.17 13:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Darek Karasiński (olaras)
Ja robiłem nadzienie do uszek z lejkowca - po prostu palce lizać!
W ogóle to jest bardzo aromatyczny grzybek szczególne po wysuszeniu. Jest też niezwykle wydajny. Na mocny sos grzybowy wystarczy dwie łyżeczki sproszkowanych lejkowców.
Będąc we Francji zauważyłem, że sprzedają tam suszonego lejkowca, a jego cena jest równa cenie suszonego smardza i dwa razy wyższa niż borowika.

Dobrze, że ludność kaszubska o tym nie wie i generalnie zostawia go w spokoju:-)

#1558
od kwietnia 2004

Darek. Od teraz pewnie się to zmieni. Wszyscy już wiedzą.:-)))

#2168
od grudnia 2003

Nie zmieni się,a już napewno nie w tym dwudziestoleciu:-)

#1566
od kwietnia 2004

Mirki. Czy Ty nie wierzysz w przedsiębiorczość Polaka?. :-)))

#2171
od grudnia 2003

Nie w tej branży...

#37
od sierpnia 2006

2006.09.18 19:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Robert Kozak (bobson)
Pierogi "pierwyj sort". Polecam. Tydzień temu w lubelskim był wysyp, tutaj bardzo popularny grzyb jadalny.
i

#723
od grudnia 2005

tak patrzę na francuskiej stronie dziś:
Lejkowiec dęty suszony > Trompettes de la mort séchées 50g/11,90 Eur > 238 Eur/kg (1023 PLN/kg) kurs 4,3
Smardze suszone Morilles séchées 40g/37,90 Eur > 947,5 Eur/kg (4074,24)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji