G³ówna Zaloguj Wyloguj siê Za³ó¿ Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Bia³y, ma³y, wysmuk³y
« Poprzedni Nastêpny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze w¹tki « Archiwum 2004 « Archiwum 2004 listopad «

#282

2004.11.14 15:21 Edytuj wypowiedŸ Usuñ wypowiedŸ

Maciej Malec (maciej_m)
Takiego grzybka znalaz³em dzisiaj w lesie. Ma³y, wysokoœæ 6cm, bardzo delikatny. Czy to jakaœ grzybówka?

grzybek

grzybek

grzybek

#240

Mo¿e grzybówka dyskowata?
Ale ona jest chyba mniejsza...

#283

2004.11.14 16:06 Edytuj wypowiedŸ Usuñ wypowiedŸ

Maciej Malec (maciej_m)
To nie to. To inny grzyb. Ma bardziej dzwonkowaty kapelusz, który jest g³adzszy. Ma te¿ inny trzon.

#700

2004.11.14 16:36 Edytuj wypowiedŸ Usuñ wypowiedŸ

Anna Kujawa (ania)
Ros³a w lesie liœciastym czy w iglastym?

#284

2004.11.14 16:50 Edytuj wypowiedŸ Usuñ wypowiedŸ

Maciej Malec (maciej_m)
W liœciastym, pod dêbami i grabami.

#701

2004.11.14 17:13 Edytuj wypowiedŸ Usuñ wypowiedŸ

Anna Kujawa (ania)
Jeœli trzonek nie jest kruchy to mo¿e to byæ grzybówka elastyczna (Mycena vitilis).

#285

2004.11.14 17:29 Edytuj wypowiedŸ Usuñ wypowiedŸ

Maciej Malec (maciej_m)
Trudno powiedzieæ... Trzonek ju¿ wysech³. Ale chodzi o to, ¿e przy ugiêciu siê nie ³amie? Jeœli tak, to jest elastyczny.

#23

Te¿ przypomina mi Mycena vitilis.

#702

2004.11.14 17:40 Edytuj wypowiedŸ Usuñ wypowiedŸ

Anna Kujawa (ania)
Tak, przy zginaniu siê nie ³amie, jest taki doœæ chrz¹stkowaty w dotyku, zapach nijaki. I tak wystaje to tu to tam z nad liœci :-) I kapelusz ma od bia³awego do szarobr¹zowego (taki dzwoneczek na wysmuk³ym trzonku. I podstawa z wyraŸnie odstaj¹cymi (na Twoim skanie tego nie widaæ) "w³oskami". Czy to ten gatunek to oczywiœcie trzeba by pod mikroskop, ale na 80%...
« Poprzedni Nastêpny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze w¹tki « Archiwum 2004 « Archiwum 2004 listopad «
Czy jesteœ pewien/pewna, ¿e masz coœ (rzeczowego) do dodania?

G³ówna Ostatnia doba Ostatni tydzieñ Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona u¿ywa plików cookie — wiêcej informacji