Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Smażenie - CZERWONY kolor !
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 wrzesień «
i

#9
od września 2006

2006.09.21 20:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam P (sap30)
Witam wszystkich.
Niedawno smażyłem grzybki na jajecznicę, że się tak wyrażę z "resztek" grzybków które zostały po marynowaniu tych "ładnych" ; były to różne rodzaje maślaków, sitarze. Po wrzuceniu na patelnię wszystkich pokrojonych grzybów zauważyłem że niektóre pod wpływem temperatury stały się czerwone (krwistoczerwone). Nie wiem który grzyb wykazuje takie właściwości i dlatego proszę o odpowiedź jeśli ktoś wie, co to był za grzyb.
Zakładam, że wszystkie były jadalne, bo do dzisiaj żyję.
Pozdrawiam wszystkich :
sap30

#330
od kwietnia 2004

Sitarze mają na patelni tendencje do czerwieniena
i

#11
od września 2006

2006.09.24 15:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam P (sap30)
Dziękuję za odpowiedź (w międzyczasie znalazłem już tą informację, że czerwienieją podczas gotowania i w słoiku po zamarynowaniu).
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji