Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Borowik ceglastopory (boletus erythropu)???
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 wrzesień «

#1
od września 2006

2006.09.23 13:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ewa (manitu)
Witam wszystkich!
Czy grzyby na zdjęciach to borowiki ceglastopore?
Jeśli tak, to jak jest z ich "jadalnością", gdyż przyczytałam na ich temat dwie rózne opinie. Jedna mówiła, że jest to smaczny grzyb jadalny, a druga, że grzyb raczej niejadalny, chyba że po dokładnym przygotowaniu.
Będę wdzięczna za odpowiedź.
borowik ceglastopory
borowik ceglastopory
borowik ceglastopory
borowik ceglastopory
borowik ceglastopory
i

#79
od września 2006

2006.09.23 13:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janusz Kwiecinski (rydzek)
Ewa
Są różne opinie na temat tego borowika.
Ja osobiście go nie zbieram.
Ale trzeba przyznać że jest bardzo urokliwy -:)))

#115
od lipca 2004

2006.09.23 14:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jerzy Staroń (preskaler)
Przynajmniej są dwa tematy na tym "Forum" poruszające sprawę "Ceglastoporego"! Przejrzyj, przeczytaj i zadecyduj! Ja osobiście "odkryłem" jego zalety dwa lata temu (szkoda, że tak póżno) i jestem nim zachwycony! Ze zdjęć wynika, że to ten grzyb, choć nie wszystkie są dobrze widoczne.
i

#621
od kwietnia 2006

2006.09.23 15:08 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Zychla (konik)
To ten grzyb i jest on jadalny. Trzeba jednak poddać go obróbce termicznej. Smakowo w niczym nie ustępuje prawdziwkowi.

(wiadomość edytowana przez konik 23.września.2006)

#6
od września 2006

Ja osobiście najczęściej marynuję te grzybki.
Są pysznie chrupiące.
Przed marynowaniem gotuję je jakieś 2-3 minuty dłużej niż prawdziwki i nie mieliśmy problemów gastrycznych.

Gamerin

#2
od września 2006

2006.09.23 15:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ewa (manitu)
Dziękuje za odpowiedzi!
Przeszukałam forum - rzeczywiście jest sporo wątków na temat tego grzyba i większośc forumowiczów go poleca.
Pozostaje spróbować i... czekać. :)

#208
od grudnia 2005

Zbieram i użytkuję borowika ceglastoporego od wielu lat. Bardzo smaczny - gotowany, smażony, młode owocniki pyszne w marynatach. Można go również suszyć. Najsmaczniejsze są kapelusze. Radzę odrzucać bez żalu dolne, "hubowate" części trzonów, twarde i wymagające długiej obróbki termicznej, zalecanej przez wielu autorów. Czasem jest to połowa, a czasem aż 2/3 trzonu. I wtedy tę resztę można gotować, czy smażyć w nieco tylko dłuższym czasie i spożywać ze smakiem bez obaw o niestrawność.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji