Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Fioletowozielone Russula
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2013 « starsze wątki (do 05 sierpnia 2013) «
i

#10180
od grudnia 2003

Buk,sosna.Dwa owocniki ok. 4-5 cm



FeSO4

KOH

Smak łagodny,zapach słaby.Owocniki b.kruche

#434
od listopada 2008

2013.07.29 15:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
jak dla mnie Russula romellii, chociaż rozmiarowo dość mały, ale nic innego tutaj nie pasuje
miąższ pod skórką bywa żółtawo-zielonkawy, wysyp ciemnożółty (IVd)

#435
od listopada 2008

2013.07.30 11:11 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Mirki, nie wiem, czy Cię dobrze nakierowałam, wielkość grzybka nie daje mi spokoju
jakby był wysyp, albo może zapach charakterystyczny, a może miąższ się przebarwiał po jakimś czasie, np. żółkł w trzonie?
a brzeg jest wyraźnie karbowany, bo nie widzę zbyt dokładnie?
mam inny pomysł na tego gołąbka, ale nie chcę strzelać bez większej ilości danych ;)
i

#10186
od grudnia 2003

Zapach słaby,nijaki.Gołąbek strasznie kruchy i do tego podjedzony przez ślimaki.Dorzucę zbliżenia

#439
od listopada 2008

2013.07.30 19:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
a wziąłeś go do wysypu? bo jeśli nie wspomniałeś, to podejrzewam, że wysypu nie masz, ale bardziej chodzi mi o to, czy zaobserwowałeś po jakimś czasie żółte/ brązowe przebarwienia miąższu?
zresztą nie ważne :D
drogą eliminacji zostały mi 2 gatunki, a Ty sobie wybierz który Ci pasuje ;)
odrzuciłam wszystkie gdzie był w opisie choćby odcień różu w reakcji z siarczanem żelaza, bo ja go tu nie widzę, no i zostały:
R. variegatula - kapelusz 4-6(8) cm, FeSO4 jasno-pomarańczowy, iglaste i mieszane, najchętniej pod świerkiem, wysyp Ib
R. lilacinocremea - kapelusz 3-5 cm, miąższ miękki i kruchy, FeSO4 mocno pomarańczowy, różne liściaste: głównie dąb, lipa, kwaśne suche lub słabo wilgotne, wysyp IIId-IVa
i właśnie o tym drugim wcześniej myślałam
ale nie pasuje mi wyraźnie guzkowato-prążkowany brzeg w opisie, bo tego tutaj nie widzę, no może ciut ciut
kapelusz jasno-kremowo-żółtawy do blado-żółtawo-ochrowego z rozmytymi jasno-pastelowo-liliowo-fioletowymi do mięsno-fioletowo-winnych plamami (nie ma nic o zieleni, dlatego bardziej pasowała mi R. romellii)
popękany brzeg się zgadza, ale teraz to przypadłość chyba każdego grzybka, ochrowe plamy też się zgadzają (u starszych na środku lub w miejscach prążkowania cynamonowo-ochrowe plamki)
skórka zdzieralna do 1/2 promienia, trzon przy podstawie rdzawo-ochrowy, u starszych i po uszkoszeniu żółto-ochrowo > rdzawo plamisty, blaszki młodych owocników wyjątkowo i po dłuższym żuciu lekko cierpkie, zapach słaby owocowy lub maślaka pstrego, czasem zakwasu (kwaśny?) lub świeżego ciasta

a posiadasz inne odczynniki? może da się coś jeszcze z tego wyłuskać?

#10188
od grudnia 2003

Wysypu niet a innych odczynników chwilowo brak :-(

#440
od listopada 2008

2013.07.30 20:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
no trudno, ale wracając do gołąbka, póki co opierałam się na Holubinkach R. Sochy, ale zajrzałam właśnie do IF i...

Russula romellii f. lilacinocremea (Bidaud, Moënne-Locc. & Reumaux) Dagron

Basionym:
Russula lilacinocremea Romagn. ex Bidaud, Moënne-Locc. & Reumaux, in Reumaux, Bidaud & Moënne-Loccoz 1996

więc chyba dobrą drogą idziemy ;)

#509
od listopada 2008

2013.08.14 17:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Mirki, wycofuję powyższe
te gołąbki cały czas mi w głowie siedziały i po czasie muszę przyznać, że nie ten trop, nie ta sekcja, teraz zdecydowanie bliżej mi do podsekcji Griseinae, ale nie znalazłam nic pewnego, na czym można by się było oprzeć, więc też nie będę podpowiadać, żeby Cię nie wprowadzić w błąd
może za jakiś czas je rozgryziemy :D
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2013 « starsze wątki (do 05 sierpnia 2013) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji