Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Purchawa chropowata?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 październik «

#19
od września 2006

2006.09.28 11:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janusz Tomzik (tlukharp)
Znalazlem cala gromade w lasku mieszanym, rosly wokol oraz opodal pni swierkow. Wyczytalem, ze mlode osobniki sa jadalne.

1
2

#0

2006.10.05 16:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Weronika
Bardzo ładne purchawki. Tak, jeśli mają białe wnętrze, czyli jak sa młode, to są jadalne.
i

#753
od kwietnia 2006

2006.10.21 12:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Zychla (konik)
Możesz podszuszyć i sproszkowane dodawać do potraw (sosów, zup). Tak samo czasznice, dopóki białe, tak jak zresztą Weronika napisała, można szamać (u Ciebie nie mam pewności czy to nie czasznice, ale z zasady jestem nieufny w tej grupie grzybów:-). U nas jesszcze nie są popularne (chociaż...), ale np w Niemczech jest juz inaczej.

#98
od marca 2004

Proponuję ususzyć i zemleć z ulubionymi przyprawami. Ja robię mieszankę z pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i nasionami ostrej papryki. Wychodzi fantastycznie pachnący miks np. do mięs.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji