Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Russula ze świerczyny (R. vinosa)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula «
i

#10204
od grudnia 2003

W pobliżu potoku.Owocniki kruche,duże 10-12 cm.Zapach nijaki,smak łagodny.


FeSO4 słaba reakcja

KOH brak reakcji.Miąższ wydaje się szarzeć

(wypowiedź edytowana przez mirki2 31.lipca.2013)

#452
od listopada 2008

2013.07.31 23:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
jeśli na cięciu zanim poszarzał, uprzednio miał odcień różowo-czerwony to będzie to gołąbek winnoczerwony R. vinosa jak w mordę szczelił
szerokie i grube blaszki, widać też przy krawędzi czerwonawy nalot, no i to szarzenie miąższu w zasadzie przesądza sprawę, do tego zgodna reakcja z FeSO4 i świerk
trzon (nie wiem, czy powierzchnia czy miąższ) z KOH powinien się przebarwić wiśniowo-czerwono, ale te dane mam wzięte nie wiem skąd

teraz to już naprawdę idę :D

#2886
od listopada 2008

2017.02.20 20:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Russula vinosa











« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji