Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Gołąbki ostro-łagodne (Russula ochroleuca)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula «
i

#10322
od grudnia 2003

Daglezja,buk,sosna,dąb.Kapelusze do 5 cm.Zapach przyjemny,smak ostry a po chwili żucia całkowicie łagodny.




i

#10329
od grudnia 2003

Wysyp

FeSO4

KOH miąższ

KOH skórka

skórka

#547
od listopada 2008

2013.08.21 23:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
waham się między g. mączystym i g. żółciowym
za R. farinipes przemawia silnie przyrośnięta skórka i z tego co widzę trochę popękana, ale np. nie widzę czy trzon ma grubą korę, nie za dobrze widzę krawędź kapelusza i wygląd karbów no i nie za dobrze widzę powierzchnię trzonu, stopień jego oszronienia, pomarszczenia czy ziarnistości
jeśli blaszki były niełamliwe, to będzie on :)
i

#10337
od grudnia 2003


#550
od listopada 2008

2013.08.22 13:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
no i dalej się waham, nie wspominasz o blaszkach, nie były elastyczne?
bo wydaje się, że to one mogłyby przesądzić
no ale karby nie są długie i węzłowate, brzeg też nie wygląda na cienki i ostry, delikatnych łuseczek na trzonie też nie widzę, na podsuszonym przekroju trzonu nie widać, czy kora jest gruba (a nawet w tej postaci powinna być widoczna), więc wychodzi R. fellea
trzon jest walcowaty lub trochę maczugowaty (R. fellea), ale też nieco wygięty u podstawy (R. farinipes)
co do reakcji chemicznych:
R. farinipes:
FeSO4 - brudno-różowy > różowo-pomarańczowawy
KOH - baza trzonu ochrowo-pomarańczowawy lub negatywny, skórka pomarańczowo-brązowy
R. fellea:
FeSO4 - wolno jasno-różowy
KOH - negatywny lub szybko beżowy

sam rozsądź :)

#2974
od listopada 2008

2017.06.20 12:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
R. ochroleuca









« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji