Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Lipcowe gołąbki spod dębów
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2013 « starsze wątki (do 02 września 2013) «
i

#4344
od października 2007

2013.08.21 09:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
9.07.2013 las liściasty, gł. dęby. Grupka kilku młodych owocników. Największy miał średnicę niespełna 6 cm. Smak łagodny, zapachu nie wyczułem. Skórka kapelusza schodzi łatwo tylko do połowy. Miąższ z FeSO4 na przełamaniu szybko dość mocno zróżowiał, na powierzchni trzonu tylko zróżowiał po dłuższej chwili ( próba robiona kryształkami skropionymi wodą destylowaną ). Wysyp się nie udał. Na razie kręcę się wokół dwóch gatunków -ionochlora i parazurea.

1
2
3

#536
od listopada 2008

2013.08.21 15:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
ciężka sprawa...
na zdjęciu widać, że miąższ pod skórką jest różowo-lila zabarwiony, co wyklucza R. parazurea
na pierwszy rzut oka bliżej im do g. chmurnego, bo nie widać charakterystycznej dla g. fiołkowozielonego prążkowanej i błyszczącej krawędzi kapelusza, która powinna być w odcieniach różowo-lila
ale np. "Holubinky" podają, że skórka R. ionochlora czasami może być omączona do filcowatej i wtedy może przypominać R. parazurea
dodatkowo, u R. parazurea zapach przy wysychaniu przypomina ser camembert, co u R. ionochlora nie występuje

tak więc sam musisz rozsądzić, bo nie ma tu wyraźnych cech rozstrzygających
najfajniej by było jakbyś znalazł nowe i zrobił nową sesję :)
a jakbyś miał amoniak, to z R. parazurea reakcja powinna być negatywna, a z R. ionochlora brązowo-szaro-różowa
R. parazurea z KOH reaguje jasno-żółto
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2013 « starsze wątki (do 02 września 2013) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji