Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Niewielki fioletowy gołąbek
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2013 « starsze wątki (do 02 września 2013) «
i

#10366
od grudnia 2003

Buk,grab,sosna,leszczyna.Zapach przyjemny,smak łagodny.Miąższ kruchy.Kapelusz 5-6 cm.Wysyp intensywny ochrowy.



FeSO4

KOH

KOH skórka

#577
od listopada 2008

2013.08.28 20:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
podobny do g. oliwkowiejącego R. olivascens (=postiana?)
tyle, że nie mogę się połapać w taksonomii, w IF R. olivascens Fr. (non Pers.?); iglaste
w Holubinky R. olivascens (Pers.) Bres, syn. R. postiana Romell, R. multicolor J. Blum ex Bon; iglaste (świerk), na wapieniu, raczej w górach
u A. Skirgiełło R. olivascens (Pers. ex Schw.) Bres; iglaste i mieszane, gleba lekka i gliniasta
FeSO4 wg Holubinky: jasno-różowy, wg innych źródeł (nie jestem w tym momencie w stanie stwierdzić skąd to wzięłam):
słabo blado-brązowo-różowy; rozmyty zielony; brudno-szary;
raczej wszędzie mowa o tym samym grzybie?

a dalej, mamy g. bukowego R. faginea, trzeba sprawdzić czy cechy się zgadzają?
najważniejsze: brzeg długo gładki, tylko na starość może być krótko karbowany, skórka matowa, czasem promieniście pomarszczona, szorstka, zdzieralna tylko na brzegu, blaszki grube, szer. 5-10 mm, niektóre rozwidlone i anastomozujące, z nielicznymi blaszeczkami, uszkodzony miąższ przebarwia się żółtawo do brązowego, trzon biały, rzadko różowo nabiegły;
pasują do wielu gołąbków, ale nie ma co się poddawać :D
Holubinky o reakcji z FeSO4 mówią, że zielona, ale w swoich notatkach oprócz tego mam: morski; szaro-zielony > zielono-niebieski; różowy z zieloną obwódką;
o KOH nic :(
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2013 « starsze wątki (do 02 września 2013) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji