Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Borowik ceglastopory ?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2013 « starsze wątki (do 15 września 2013) «

#1
od września 2013

Witam
Jestem młodym grzybiarzem i znalazłem dzisiaj około 15 sztuk bardzo ładnych i zdrowych okazów ( moim zdaniem ) Borowika Ceglastoporego.
Chciałem się jednak upewnić ponieważ moi rodzice niechętnie podchodzą do tego zbioru zapewne poprzez to iż okaz ten jest dosyć rzadki i nie był przynoszony za często do domu. Kapelusz i trzon twardy, gruby matowy ciemno brązowy trochę jak by zamszowy. Wszystkie okazy zdrowe, rosły w jednym miejscu 2x2m , były tak piękne o świcie, że nie mogłem się oprzeć. Mocno i szybko siwieje co widać na zdjęciach. Zbiór rano, przekroiłem go teraz i zmienił kolor w środku.
Las bukowy z odrobiną sosny.

Proszę mi napisać jak go przyrządzić lub dać odnośnik do innego tematu.
Pozdrawiam.


i

#4447
od października 2007

2013.09.14 17:07 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
Tak to borowik ceglastopory, a przyrządzić go sobie możesz jak chcesz, tylko pamiętaj o dłuższej obróbce termicznej niż innych grzybków, bo inaczej noc możesz spędzić w ustronnym miejscu :)

#41
od września 2007

Jak najbardziej są to borowiki ceglastopore.

Co do przepisów - jest dobry w każdym tradycyjnym wydaniu. Możesz suszyć, możesz marynować, możesz ugotować. Świetny jest także świeży, smażony na maśle.

Jego niewątpliwą zaletą jest to, że pozostaje ścisły po smażeniu/gotowaniu - taki na ząb:).

Więcej porad kulinarnych znajdziesz m.in. w tym wątku: https://www.bio-forum.pl/messages/34/81.html

Pozdrawiam

#2
od września 2013

Skoro potrzebuje większej obróbki termicznej to jak z suszeniem tego grzyba ?
Czy w trakcie suszenia zawarte substancje po prostu znikają ?

#42
od września 2007

Co do mechanizmu "znikania" problemów żołądkowych to nie wiem, ale: https://www.bio-forum.pl/messages/33/513436.html

Ja również, z własnego doświadczenia, mogę potwierdzić, że susz tego grzyba nigdy krzywdy mi nie zrobił:). Wręcz przeciwnie:).

Pozdrawiam
i

#4449
od października 2007

2013.09.14 17:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
A przepraszam :) Czy zamierzasz suszone grzybasy pogryzać jak suchary, czy będziesz je przyrządzał w zupach, bigosach i innych potrawach, które to potrawy będą obrabiane termicznie :)

#3
od września 2013

Święta racja Panie Jacku.
Dziękuję i pozdrawiam, skosztuję trochę ( obgotuje na wolnym ogniu 2x po 15 min )
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2013 « starsze wątki (do 15 września 2013) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji