Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czy to są goryczaki żółciowe?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 październik «

#7
od września 2006



Miały gorzki smak. Ale czy nie są za cimne?

#0

2006.10.07 16:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Hreczka
Tak, to są one. Kolor jest zmienną cechą. Widziałam barwy miodu, a także bardzo ciemny brąz:-)

#72
od września 2006

2006.10.07 17:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
Tak to są one. Czasem przypominają koźlarze, czasem borowiki. Oczywiście nie są trujące, co najwyżej smakosz borowikowych może się rozgoroczyć, jeśli chociaż jeden mały zaplącze mu się przypadkiem w koszyku. Nie jest jednak bez pożytku. Czesi robią na nim nalewkę, krakowscy farmaceuci szukali w nim substancji przeciwnowotworowych.

#122
od sierpnia 2006

Co nie zmienia faktu, że napalony grzybiarz wkładając takiego dorodnego "borowika" do kosza może się ostro rozgoryczyć, jeśli przyrządził normalne borowiki choćby z taki jednym "ziółkiem" :-)

#9
od września 2006

Dziękuję. Po skosztowaniu jeść ich nie zamierzłam Choć początkowo wzięłam je za prawdziwki :-)
i

#16
od września 2006

2006.10.12 22:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam P (sap30)
Witam
Ostatnio sporo się ponatykałem na goryczaka i jeśli chodzi o duże dorodne - nie mam problemu z ich rozpoznaniem ; to jeśli chodzi o małe to ciągle daję się nabrać i mylę je z borowiczkiem (raz nawet takiego zasuszyłem wmawiając sobie że to borowik usiatkowany), ale potem go wyrzuciłem.
Początki nie są łatwe ...
I o dziwo - kosztowałem dwa małe i nie wydaje mi się żeby były gorzkie - czy to normalne ?goryczak ?¿ó³ciowy ?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji