Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czy to gąski?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2013 « starsze wątki (do 10 października 2013) «

#1
od października 2013

2013.10.06 16:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jarek (tormen)
Witam, nigdy nie zbierałem gąsek, pewnie z obawy, że mogę się pomylić. Proszę uprzejmie o ocenę, czy te grzyby są jadalne.

#793
od grudnia 2006

według mnie to gąska zielonka

#5206
od maja 2009

2013.10.06 17:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Jesli to nawet gąska zielonka (czego nie potwierdzam ani nie zaprzeczam na podstawie tych zdjęć) to już od kilku lat uznawana za trującą!!!

#807
od marca 2008

W Polsce chyba jest ciągle dopuszczona do obrotu handlowego, ale mogę się mylić. A ja dzisiaj nazbierałem pierwszych zieleniatek w tym roku. Jest to jeden z moich ulubionych grzybów a ich zbieranie ma w sobie coś magicznego.

#5215
od maja 2009

2013.10.07 09:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Niby tak:-)
Patrz "UWAGI" na stronie:
http://www.grzyby.pl/gatunki/Tricholoma_equestre.htm
i

#804
od lipca 2007

Jadłam zawsze, i chyba jeść będę dalej. W tym roku nie bardzo, bo ich brak. Oczywiście nigdy nie dzień po dniu w duzych ilościach

#5217
od maja 2009

2013.10.07 10:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Podobnie jak i ja:-)
- ale wspomnieć o tym fakcie nawet wypada, nie wszyscy jeszcze o tym wiedzą.

#10822
od grudnia 2003

Codzienne spożywanie każdych grzybów jest niewskazane...

#392
od lipca 2008

2013.10.07 15:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Teresa Filipowiak (tessa)
Jadłam niedawno - żyję
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2013 « starsze wątki (do 10 października 2013) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji