Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Russula, ale czy jadalna???
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 listopad «
i

#165
od sierpnia 2006

Las sosnowy-mieszany. W miejscach występowania świerka lub buka (nigdy przy sośnie). Zbierane dziś!
Trzon gruby, czasem silnie maczugowaty, kruchy. Smak blaszek łagodny (minimalnie gorzkawy, lecz nie piekący!), miąższ kruchy, niektóre grzyby połamały się, nie mogąc przebić się przez mech i ściółkę. Barwa kapelusza jasnooliwkowa do ciemnooliwkowej. Starsze owocniki czernieją przy trzonie.
Russule czekają na decyzję ekspertów: na patelnię, czy do kosza? Rzecz pilna, bo tych gołąbków są 2 pełne reklamówki...

/{image1}
/{image2}
/{image3}
i

#166
od sierpnia 2006

Przepraszam. Dodaję zdjęcia
/{fot1}
/{fot2}
/{fot3}
i

#167
od sierpnia 2006

Nie wiem, co i dlaczego tak porobiłem :-( Już się poprawiam:
/image{fot1}
/image{fot2}
/image{fot3}
i

#168
od sierpnia 2006

fot1
fot2
fot3

#3624
od sierpnia 2002

2006.11.21 20:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Sprawa jest prosta - jesli nie pieką w język - na patelnię :)

#3638
od kwietnia 2004

2006.11.22 07:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Dokładnie tak.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 listopad «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji