Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Spleśniały sok z kapusty
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 13 maja 2014) «

#538
od listopada 2012

2014.04.19 17:07 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ewa (anna73)
Zapomniałam schować do lodówki sok z kiszonej kapusty i następnego dnia wyrosła jakaś pleśń. Będę ją obserwować przez jakiś czas. Co to za grzyb?

#695
od lipca 2005

2014.04.19 21:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Włodek Chojnacki (woody)
Oospora lactis (?)

#540
od listopada 2012

2014.04.19 22:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ewa (anna73)
Czy ta pleśń zmieni kolor? Czy grzyb ten tworzy coś w rodzaju mikroskopijnych owocników? Jeżeli tak, to czy długo trzeba czekać, aby zobaczyć tam coś nowego?
Pleśń na pierwszym zdjęciu ma 1 dzień, a na drugim 2 dni.

#9079
od września 2006

2014.04.19 23:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
Na razie trudno powiedzieć cokolwiek. To może być kolonia bakterii kwasu mlekowego. Jeśli są to grzyby, to raczej jakieś drożdże. Dobrze byłoby próbkę tego czegoś obejrzeć pod mikroskopem.

#560
od listopada 2012

2014.04.28 09:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ewa (anna73)
Tak wygląda ta pleśń dzisiaj, czyli 8 dni od poprzedniego zdjęcia.

Grzyb zmienił kolor i pojawiły się niebieskie miejsca. Chyba to odpowiednik owocników w mikroskopijnych grzybach. Czy teraz widać, co to za grzyb?

#862
od września 2004

nie wiem co to jest ale nie piłbym tego soku :-)

#6659
od maja 2009

2014.04.28 12:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Ewo! - to co pokazujesz na pierwszych fotkach i tych następnych ale bez oznak pleśni to jest prawdopodobnie nic złego, czyli naturalny produkt powstający na zalewie produktów kiszonych. U mnie gospodynie to zjawisko określają mianem "kożucha". Na kapuście to raczej takiego czegoś nie obserwowałem ale na ogórkach kwaszonych jak najbardziej. Taka warstewka pokrywająca wodę jest dość trwała i da się ją z łatwością zdjąć. Nie zauważyłem żeby ogórki pływające w zalewie pod nią ulegały zepsuciu jak też i nie jest to śmierdzące (oczywiście do pewnego momentu jak zacznie właśnie pleśnieć).
Ale żeby coś takiego powstawało to musi byc do tego odpowiednio wysoka temperatura, przy odpowiednich warunkach przechowywania taki "kożuch" nie narasta albo minimalnie.
Wniosek z tego wyciągam taki, że to faktycznie jakiś "kożuch" bakterii (nie koniecznie szkodliwych) ale to już jest pożywka dla pleśni i produkt, o ile w porę się nie zareaguje, to nadaje się jedynie do wywalenia:-(

#9174
od września 2006

2014.04.28 19:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
Dopiero ten kożuch jest pożywką dla tej niebieskiej pleśni. Tutaj też poza rodzaj nie ma co podskakiwać. Pędzlak - Penicilium.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 13 maja 2014) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji