Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Styczniowy blaszkowiec pod dębem
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 styczeń-maj «
i

#595

1d
1d1
Penetrując dzisiaj las spotkałem taką rodzinkę pod dębem. Grzybki wyrastały na zmurszałej gałązce zapewne tegoż dębu. Grzybek jest dość charakterystyczny.

#910

2005.01.08 16:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Tubaria hiemalis - jak sądzę :-)

#597

Aniu. A może to być trąbka otrębiasta - Tubaria furfuracea.?

#911

2005.01.08 17:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Znowu mamy do czynienia z gatunkami bardzo zbliżonymi. Na tyle,że do niedawna były traktowane jako jeden. Zasadnicza różnica między nimi to kształt cystyd (płonych komórek na blaszkach). Z różnic makroskopowych wymieniane są: większe rozmiary u T. hiemalis, pora wyrastania (IX-IV). Ponieważ ta ze zdjęć rośnie zimą i jest dość "przysadzista" zaryzykowałam T. hiemalis jako bardziej prawdopodobną :-) T. furfuracea - niewykluczona niestety ;-)
i

#599

A czy w przypadku T. hiemalis, możesz coś napisać o ostrzu blaszek?. T. furfuracea ma mieć ostrze białe, ale nie wiem czy u wilgotnych owocników będzie to widoczne.

#912

2005.01.08 19:06 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Ta cecha nie jest za dobra do rozstrzygnięcia "makro".
Białe ostrze jest wynikiem występowania na nim cystyd. One są u obu gatunków i są podobnej wielkości i podobnej obfitości - tyle, że mają różny kształt. Te jasne ostrza najlepiej są widoczne na młodych owocnikach, ale powinny być widoczne u obu gatunków podobnie.
i

#601

Serdecznie dziękuję Aniu.
Grzybki zostały w lesie.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 styczeń-maj «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji