Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Russula badia ?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 31 lipca 2014) «

#6853
od maja 2009

2014.06.27 15:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Bór sosnowy, piaszczyste podłoże, smak łagodny.

.

Oj! - zapomniałem dodać, że na potwierdzenie raczej nie liczę, ale niech Mirki2 nie myśli, że takie ładne gołąbki rosną tylko u niego :-))))

(wypowiedź edytowana przez mirek63 27.czerwca.2014)

#6854
od maja 2009

2014.06.27 17:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Ze względu na słodziutki smak coraz bardziej skłaniam się ku R. integra:-)

#11430
od grudnia 2003

R. badia ma piekący smak ;-0

#6855
od maja 2009

2014.06.27 17:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Masz rację:-)
- tak właśnie jest wg. Skirgiełło !
- dlatego też odpada!


Brałem jeszcze pod uwagę R. firmula ... ale ten też ponoć ostry jak "żyleta" :-)
- to co mi jeszcze zostaje ???

(wypowiedź edytowana przez mirek63 27.czerwca.2014)

#11431
od grudnia 2003

odczynniki :-)

#6857
od maja 2009

2014.06.27 21:06 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
też nie są "wyrocznią" ale zawsze to już coś!

#1008
od listopada 2008

2014.06.28 00:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
to nie jest R. badia, R. integra też nie
ja bym się skłaniała ku Russula vinosa
na ostatnim zdjęciu w miejscu wygryzienia widać nieco ciemniejący miąższ, no chyba, że mnie wzrok myli, ale nawet jeśli, to i tak to mój typ ;)

#6858
od maja 2009

2014.06.28 21:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Miąższ po dłuższym leżeniu rzeczywiście poszarzał, KOH tę reakcje znacznie przyśpiesza ... sprawdzałem:-)

I po kiego groma walczyliśmy o wolne soboty jak ja i tak dopiero wróciłem z pracy... po 14 godzinach.
Przejrzę tylko wątki i spadam odpoczywać, na resztę odpowiem później :-(
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 31 lipca 2014) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji