Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Kania?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 17 sierpnia 2014) «

#197
od maja 2013

2014.08.07 19:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Łukasz W (indijones)
Pamiętam jak za dzieciaka mój ojciec piekł na piecu z blachą kanie. Czy grzyb na zdjęciu jest tym grzybem? Rósł na polance leśnej. Jak to ten grzyb to czy można go niefortunnie pomylić z innym i czy słonawy zapach jest charakterystyczny właśnie dla tego grzyba. Dziękuje z góry za pomoc.


i

#5328
od października 2007

2014.08.07 20:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
Czubajka kania. Jak się chce to można ją pomylić :) Słonawy zapach? Albo Ty masz coś z nosem, albo ja :)) Dla mnie ten zapach jest bardzo przyjemny i nieodmiennie kojarzy mi się ze świeżym mlekiem! :)

(wypowiedź edytowana przez gonzo 07.sierpnia.2014)
i

#1650
od września 2006

Kania to czy nie (po prostu nie wiem :), można zjeść. Natomiast w kwestii zapachu padły według mnie dobre określenia, słonawy w połączeniu ze świeżym mlekiem mi pasuje. Dla mnie też przyjemny. Spotkałem się, chyba na bio-forum, z określeniem tego zapachu jako woni uryny, dla mnie to również trafne określenie.

#7070
od maja 2009

2014.08.08 10:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
A ja ich nie wącham, jak mam więcej to do kuchni i do Błażeja, a jak mniej to tylko do Błażeja i bardzo często to co podobne do popularnie zwanej kani okazuje sie innym gatunkiem:-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 17 sierpnia 2014) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji