Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Fioletowy, blaszki - moge to zjesc?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 grudzień «

#47
od listopada 2006

2006.12.17 15:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Agata Stawicka (dega)
Czy na ponizszych zdjeciach jest Lepista nuda - Gasowka fioletowawa? Cechy, ktorych nie widac na zdjeciach: srodowisko - las mieszany (sosny, brzozy), srednica kapeluszy +- 10 cm, wysokosc ok. 7-10 cm, zapach przyjemny - lekki grzybowy, smak lagodny. Wydaje mi sie, ze kapelusze mlode maja bardziej brazowe kapelusze. Te na zdjeciach sa juz chyba lekko przemrozone. Rosnie ich kilka. Czy to jest wspomniany grzyb i czy nadaje sie do konsumpcji? : )
Jesli tak, to jak najlepiej go jesc - mozna smazyc? : )

1

2

3

4
i

#34
od sierpnia 2006

2006.12.17 16:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin theman (makitheman)
Tak, to Gąsówka Fioletowawa, smaczna smażona, marynowana też (jestem po konsumpcji właśnie).
W sosie ponoć smak zbyt perfumowy (słowa Joli K.) w zupie ponoć "pychota" :)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 grudzień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji