Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Białe gąski?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2015 « starsze wątki (do 15 grudnia 2014) «

#8004
od maja 2009

2014.12.01 17:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
temat stary jak świat ale go jeszcze raz powtórzę:-)
- tak w sumie to chyba idę na łatwiznę?

Przejrzałem kilka wątków a spośród nich:
https://www.bio-forum.pl/messages/33/5028.html
gdzie toczy sie bardzo pouczająca dyskusja:-))
Aniu wspominasz o sprzążkach ... czy ich obecność może coś wyjaśnić a jeśli tak to w jakich częściach owocnika ich szukać i u których gatunków???

Ciągle mnie nurtuje ten świat białych gąsek oprócz T. columbetta, którą juz teraz chyba na tyle opatrzyłem, że nie jest dla mnie tajemnicą.
Ciekawią mnie te "śmierdzące", tzn. te o intensywnym nieprzyjemnym zapachu, właśnie takie jakie zaprezentuje niżej.

2014,09,28
Jak widać las w zasadzie z dwoma gatunkami drzew (grab, brzoza).
Spotykam takie nieraz i chyba(?) ich cechą charakterystyczna jest oprócz zapachu, postępujące od brzegu ku centrum kapelusza zażółcenie, czy też raczej zakremowienie, jęśli można takiego okreslenia użyć.





.

A skoro już temat rozwinąłem to pociągnę go nieco dalej. W ub. roku w pasie zadrzewienia czysto brzozowego natknąłem sie na gąski o bardzo podobnym zapachu.
W tym przypadku nie ma mowy o innych drzewach ponieważ te znajdowały sie co najmniej 15 m dalej a że las stosunkowo młody to korzenie na pewno tak daleko nie sięgały.
Czy to mogą byc te same??
Aura nieco inna i te zażółcenia intensywniejsze to podejrzewm że wpływ dużego nasłonecznienia, tym bardziej że zadrzewienie dość rzadkie.
Aparat też inny i bardziej ciepłe barwy.


« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2015 « starsze wątki (do 15 grudnia 2014) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji