Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Inonotus sp. - sety
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2015 « starsze wątki (do 16 marca 2015) «
i

#7759
od stycznia 2007

Mam prośbę o wskazówki na temat obserwowania set u gatunków z rodzaju Inonotus.
Jeden z opisów znalezionych w sieci (do Inonotus hastifer) http://www.cbs.knaw.nl/Indoor/BioloMICS.aspx?Link=T&TableKey=14682616000000063&Rec=26817&Fields=All brzmi następująco:
"Setal hyphae present in the dissepiments, up to 300 µm long, 7-15(20) µm wide, dark brown and acute, mostly straight, but some also bending into the hymenium, in a few cases forked at the tip.
Hymenial setae rare to abundant, ventricose with a bent and often elongated base, 12-30 x 5-10 µm."

Jak podejść do tych setal hyphae, gdzie ich szukać, co rozumie się pod określeniem "dissepiments"?
Moje obserwacje dotąd dotyczyły set z warstwy hymenialnej błyskoporków Inonotus radiastus i Inonotus nodulosus, natomiast szukam informacji na temat tych "setal hyphae present in the dissepiments".

#1565
od listopada 2008

2015.02.14 16:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
takie znalazłam:
http://www.mushroomthejournal.com/greatlakesdata/Terms/disse294.html
In polypores, however, each pore has its own hymenium, which is separate from that in all the other pores. What you see as the pore mouth in a polypore is the inner trama of the pore wall projecting out past the hymenium. This pore wall is the dissepiment.

#1566
od listopada 2008

2015.02.14 16:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
i przykładowy rysunek poglądowy stąd:
http://www.sekj.org/PDF/anbf42/anbf42-427.pdf

#7761
od stycznia 2007

Dziękuję bardzo, Ala! :-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2015 « starsze wątki (do 16 marca 2015) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji