Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czy to jest Ucho Bzowe?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 luty «

#38
od grudnia 2006

Witam serdecznie! Znalazłem dzisiaj grzybki które przypominają mi ucha bzowe, ale nigdy nie spodkałem ich w naturze więc mam wątpliwości. I jeszcze nie jestem pewien czy to jest bez (trudno rozpoznać w lutym jak niema liści), Proszę o pomoc!
ucho
ucho2
u3

#86
od września 2006

2007.02.06 14:46 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jakub Węcławski (listek)
tak! to JEST typowe ucho bzowe:) - rosnące na bzie

#39
od grudnia 2006

A czy są jakieś podobne gatunki do ucha i jak można je odróżnić???

#39
od grudnia 2006

Witaj i gratuluję znaleziska. W pewnych warunkach nieco podobny jest uszak skórnikowaty (Auricularia mesenterica), rzadziej spotykany i występujący na różnych gatunkach drzew liściastych (szczególnie klon - Acer).Znaleziony przez Ciebie rosnie najczęściej na lilaku pospolitym i jesionie klonolistnym.

#1528
od listopada 2005

2007.02.06 15:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
Gratulacje...wielu poszukuje tego grzyba wiele lat, czasem daremnie. Chyba zapamietasz to miejsce.
Ja dziś tez przyniosłem do domu trochę ucha bzowego - podobne?...to dzisiejszy zbiór

Ucho bzowe

#42
od grudnia 2006

Mam jeszcze pytanko: Co można przyżądzić z ucha bzowego? Zamieściłem takie pytanie w "Kuchni" i bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam!

#1529
od listopada 2005

2007.02.06 16:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
Ucho bzowe przyrządza się na wiele sposobów, ale skoro pytanie zadałeś w "Kuchni", to z pewnością w tym rozdziale Jolka ci pomoże. A może już gdzieś są opisane w tym rozdziale??? - sprawdzałeś?...np. tutaj
https://www.bio-forum.pl/messages/34/5504.html

#20
od września 2006

Pytanie do Marka Ciszewskiego - chodzi o uszy z Twojego zdjęcia. Te uszka o szaroczarnym kolorze to chyba starsze owocniki, a młodsze to rudobrązowe i bardziej przeźroczyste. Czy te starsze tracą walory kulinarne i czy ich zjedzenie jest całkiem bezpieczne? Znalazłem niedawno wiele stanowisk, tylko uznałem, że się
spóźniłem i nie zebrałem. Były właśnie takie poszarzałe i podsuszone, niektóre już całkiem czarne. Przeźroczystobrązowe były tylko malutkie owocniki.

#1530
od listopada 2005

2007.02.06 22:16 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
Krzysztof...te na moim zdjęciu zebrane zostały z jednego pnia - bardzo duże i zwarte skupisko kilkudziesieciu sztuk. Spośród nich wybrałem te najbardziej mięsiste i takie są na zdjęciu - wszystkie zdatne do konsumpcji. Te kolory, to chyba gra świateł, bo zdjęcie robione było w domu przy oknie. Zebrane były o 7-mej rano przy temp. -4st. Dlatego są takie. Zdarzało mi się zbierać w zimie prosto z drzewa, kiedy wyglądały jak kawałki tektury. Jednak namoczone w wodzie nabierają jędrności i można je spożywać. Musisz jednak nauczyć sie rozróżniać, czy grzyb jest podsuszony, czy już po wysiewie zarodników. Taki wygląda jak pokryty szarym nalotem - z takiego nic dobrego nie ma.

#47
od grudnia 2006

Witam! Dzisiaj za pół godziny idę nazbierać tych uszu i czy mogę je ususzyć, albo coś innego z nimi zrobić?

#4841
od maja 2003

2007.02.07 09:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
ususzyć , zamarynować, zjeść na obiad :-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 luty «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji