Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Jadalność piestrzenic
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2015 « starsze wątki (do 05 czerwca 2015) «
i

#1101
od lipca 2007

Dostałam od znajomych, którzy na grzybach znają się średnio ususzone "smardze". Zbierane przez nich w lesie w Puszczy Nadnoteckiej. Obejrzała i są to piestrzenice kasztanowate albo piestrzenice olbrzymie. No i czy to jest jadalne. Z jednej strony atlasy straszą gyromytriną, z drugiej sama raz kiedyś jadłam duszone piestrzenice i nic mi nie było. Ktoś tu wspominał (Mirki2 ?), że jest prowadzony ich skup na eksport w postaci suszonej. Dodam, że pachną zachęcająco. Wyrzucić czy używać ? Wiem, jak są suszone - w wysokiej temperaturze w półprzemysłowej rzekłabym suszarce.

(wypowiedź edytowana przez margo 21.maja.2015)

#12446
od grudnia 2003

Oddaj Naturze :-)

#8775
od maja 2009

2015.05.22 14:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Popieram mojego imiennika:
- wszyscy tu chcą żebyś była Małgosiu jak najdłużej z nami, więc może nie eksperymentuj:-)

Chociaż przyznać się muszę, że piestrzenicą olbrzymią (nie kasztanowatą) z ciekawości spróbowałem. Niezła, ale nie warta ryzyka jakie ponosi się jedząc grzyby nie do końca "pewne".
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2015 « starsze wątki (do 05 czerwca 2015) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji