Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Duży blaszkowiec z osiki
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2015 « starsze wątki (do 04 sierpnia 2015) «

#196
od czerwca 2014

29.06.2015, na zmurszałych korzeniach osiki, 2 owocniki, średnica kap. 8 cm (kolor sepii z czerwonawymi przebarwieniami), trzon 10 cm (dołem czarne włókienka, górą pustawy), blaszki różowawe, miąższ biały, zapach niewyraźny i nieprzyjemny. Atlas zaprowadził mnie w "ślepą uliczkę" z przystankiem Pluteus? ;-). Tylko wysyp jak dla mnie ewidentnie jasnordzawy. Proszę zatem o jakieś podpowiedzi :-).

#5088
od maja 2006

Dobrze typujesz - Pluteus, prawdopodobnie jeleni

#849
od marca 2006

Pewno zwykły: Pluteus atricapillus.

#197
od czerwca 2014

No proszę co za forum. :-) 3 minuty - 2 jednoznaczne odpowiedzi. W zasadzie nie powinno być więcej pytań. Ale w związku z tym, że okazało się, iż już pytałem o ten gatunek: https://www.bio-forum.pl/messages/33/756882.html
zapytam o Wasze doświadczenia z kolorem wysypu tego grzyba. Bo zaczynam się martwić, czy nie jestem daltonistą. ;-) Wszędzie czytam, że wysyp różowy - tymczasem dla mnie jest on rdzawy. Dziękuję za Wasze dotychczasowe wypowiedzi i obiecuję, że o tego drobnołuszczaka więcej nie zapytam :-).

#1780
od listopada 2008

2015.07.08 19:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
nie przejmuj się tym wysypem, tak się po prostu określa ten kolor, jako różowy ;)
tak samo jak z mącznym zapachem, gdzie w nim ta mąka, to ja nie wiem :D

#198
od czerwca 2014

Dzięki wielkie - uspokoiłaś mnie. :-) A zapach? Dla mnie to (mówiąc delikatnie) nieprzyjemny odór. O zapachu mąki - mogą się wypowiadać ci, którzy mieli okazję przebywać w starych, funkcjonujących wiejskich młynach. Tam każdy kąt był przesiąknięty tym charakterystycznym zapachem.

#1781
od listopada 2008

2015.07.08 20:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
zapach mąki to gąska zielonka i koniec, jakby tak pisali w atlasach to każdy by wiedział o co chodzi, jakoś ciężko mi wyobrazić, że w młynach pachnie (pachniało) tą gąską :)

#199
od czerwca 2014

Słuszna uwaga :-). Tylko co było pierwsze? Jajko, czy kura? ;-). W tym przypadku to chyba rzeczywiście mąka pachnie gąską zielonką. :-)

#1782
od listopada 2008

2015.07.08 22:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
serio?? :D
byłeś w młynie i rzeczywiście tak jest?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2015 « starsze wątki (do 04 sierpnia 2015) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji