Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Mały twardziak
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2015 « starsze wątki (do 04 sierpnia 2015) «
i

#1888
od września 2006

2015.07.18. Na leżącej kłodzie, kapelusz do 2cm, zapach wyraźny, przyjemny (kwiatowy?).

1
2

#1815
od listopada 2008

2015.07.19 20:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
A masz powiększenie blaszek? Przez chwilę pomyślałam o Pleurotus dryinus, ale może całkiem niesłusznie?
i

#1890
od września 2006

Ale to były maluszki

1

#9214
od maja 2009

2015.07.20 12:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
jak na mój gust to mogą być faktycznie młode, podsuszone owocniki boczniaka ... ale nie P. dryinus a P. pulmonarius..
Teraz ich pora. Co prawda skórka kapelusza powinna być gładka ale nie widać czy to włókienka jakoweś, czy też efektowna chropowatość spowodowana podsuszeniem?

#1551
od października 2006

2015.07.20 21:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Hreczka
A gdyby tak rozważyć Lentinus suavissimus? Zapach anyżowy...

#9218
od maja 2009

2015.07.21 08:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Też go rozważałem ale jak dla mnie kilka cech nie pasuje.
- podstawa trzonu zbyt gruba i do tego mocno przerośnięta, zbyt "włochata".
- jak na podsuszony owocnik blaszki zbyt jasne, u moich w tym stadium zazwyczaj były kremowe.
- owocnik zbyt masywny
- zazwyczaj u L.suavissimus blaszki w miejscu zbiegania na trzon tworzą wzorek w kształcie "labiryntu", nigdy nie widziałem tak równo zbiegających
- a co do zapachu to różnie go odczuwamy, dla P. pulmonarius niektóre źródła tez podaja anyżkowy, chociaż ja go przy świeżych owocnikach raczej nie wyczuwam.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2015 « starsze wątki (do 04 sierpnia 2015) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji