Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Russula aeruginea?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula « starsze wątki (do 26 stycznia 2016) «
i

#6094
od października 2007

2015.08.09 10:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
30.05.2010 skraj boru sosnowego z dodatkiem brzóz i osik.

Smak łagodny, skórka zdzieralna do połowy, lekko lepka. Wysyp kremowy.

1
2
3
i

#1075
od marca 2010

2015.08.09 10:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Wygląda całkiem jak on. Mam do was pytanie. Moja babcia zbierała te gołąbki, jadła, nic jej nie dolegało po nich. Nie pamiętam, czy ja też jadłam, ale pewnie tak, bo jak babcia danie z grzybów zrobiła, to jadłam zawsze. Odkąd jednak sama zbieram grzyby, nigdy ich nie zbierałam, bo różnie o nich piszą. Ma ktoś jakieś doświadczenia z jedzeniem tego gołębia? :-)
i

#6096
od października 2007

2015.08.09 10:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
Moja babci też je zbierała i nazywane były "siwkami" ( czy jakoś tak, dawne dzieje :) ). I były to jedne z trzech tylko gatunków gołąbków jakie zbierała. Pozostałe to jasnożółty i płowiejący, i zapewne babcia tych nazw nie znała i operowała innymi, których nie pamiętam :)

Jeśli chodzi o walory smakowe to dla mnie znajdują się one na górze listy jadalnych gołąbków :) Ale wiadomo, smak to odczucie subiektywne :) A żadnych dolegliwości po nich nigdy nie miałem. Może dlatego że jadłem je od maleńkości :)

Te troszkę mi nie pasowały na ten gatunek i dlatego zamiast do garnka trafiły do zielnika, chociaż są jadalne :)
i

#1076
od marca 2010

2015.08.09 11:06 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Dzięki, moja babcia też je siwkami nazywała :-)
Może się skuszę w tym roku, jeżeli w ogóle jakieś grzyby urosną u mnie tej jesieni :-( Na razie galopująca susza :-(

#1840
od listopada 2008

2015.08.09 18:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
No nie wiem, nie wiem moi mili, szkoda, że nie widać blaszek, ale ja bym obstawiała coś w okolicach R. heterophylla, no ale zobaczymy :)

Beata, ja Ci nic nie powiem odnośnie jadalności g. grynszpanowego, bo wbrew pozorom prawie wcale gołąbków nie jadam, wszystko suszę :D
i

#1078
od marca 2010

2015.08.09 18:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
E, suszone gołąbki są do bani, rozwalają się, nie smakują za bardzo :-( ;-) Polecam ci świeże, Alu :-D

#6103
od października 2007

2015.08.09 18:59 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
:))

#1848
od listopada 2008

2015.08.09 19:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Może i racja :)
A co Ty jeszcze w domu robisz?
i

#1079
od marca 2010

2015.08.09 20:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Jadę zaraz :-) Auto bez klimy, to na noc trzeba jechać skorośmy się do Afryki przeprowadzili :-(

#2017
od listopada 2008

2015.10.10 17:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
No niestety, obydwoje mieliście rację, a ja błądziłam :D
to jest R. aeruginea



Blaszka w SV, zawartość cystyd reaguje rozmaicie, szaro/ złoto/ purpurowo



Skórka, na zdjęciach strzępki, włoski i dermatocystydy







Zarodniki:
1.
(6.7) 7 - 8.3 (9.6) x (4.8) 5.3 - 6.3 (6.7) µm
Q = (1.1) 1.2 - 1.4 (1.6) ; N = 64
Me = 7.6 x 5.7 µm ; Qe = 1.3
2.
(6.5) 6.8 - 8.1 (8.7) x (5.1) 5.3 - 6.3 (7.1) µm
Q = (1.2) 1.22 - 1.4 (1.5) ; N = 68
Me = 7.4 x 5.7 µm ; Qe = 1.3

Ornamentacja:
(0.4) 0.43 - 0.6 (0.7) µm
N = 46
Me = 0.5 µm



« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula « starsze wątki (do 26 stycznia 2016) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji