Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
nieduże spod wierzb (Russula alnetorum)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula « starsze wątki (do 26 stycznia 2016) «
GREJ274783
i

#6100
od października 2007

2015.08.09 11:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
21.10.2012 śródleśna niecka okresowo zalewana -krzewiaste wierzby, na obrzeżach brzozy, osiki, sosny. Kapelusze poniżej 6 cm średnicy.

Skórka łatwo ściągalna w całości. Smak po chwili lekko palący.

1
2
3
4

#1845
od listopada 2008

2015.08.09 19:16 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
A olszy nie było?
i

#6107
od października 2007

2015.08.09 19:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
Rosną w pobliżu, może i się jakaś bliżej "wykluła". A w tych krzaczorach łatwo coś przeoczyć.

#1850
od listopada 2008

2015.08.09 20:07 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
No to zobaczymy czy R. alnetorum/ pumila, w najgorszym wypadku może to być któraś z odmian czy form R. fragilis, albo inna niespodzianka :D

#1851
od listopada 2008

2015.08.09 22:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Jeszcze jeden typ zarzucę. Nie wiem zupełnie dlaczego Russula atrorubens zafiksowała mi się w głowie jako gołąbek tylko i wyłącznie w iglastych. Myślę, że można ją brać pod uwagę, fajnie by było, bo strasznie chciałam ją obejrzeć :)

#2106
od listopada 2008

2015.11.18 14:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Zdjęcia już od jakiegoś czasu czekały w gotowości do uzupełnienia wątku, ale co chwila coś mi wypadało, przez co nawet trochę się wytrąciłam i musiałam sobie odświeżyć temat.

Przeszłam przez kilka kluczy, które (biorąc pod uwagę wszystkie możliwe warianty) kierowały mnie do:
R. atrorubens
R. alnetorum (olsza zielona)/ R. pumila (olsza czarna, o. szara)
R. laccata (wymieniana głównie z siedlisk z wierzbą - Salix repens, S. herbacea, S. retusa, S. altrocinerea, S. neotricha)
R. carminea

Na wstępie odrzuciłam:
R. fragilis - ma bardziej kuliste zarodniki oraz dermatocystydy wieloseptowane
R. atrorubens - ma mniejsze zarodniki, dcy czernieją w SV
R. carminea - ma mniejsze zarodniki, łysinka wyraźnie amyloidalna
Do dokładnego przeanalizowania zostały dwa gatunki: Russula alnetorum/ pumila oraz R. laccata/ norvegica.
Pomijając monografie, o pierwszym można więcej poczytać pod poniższym linkiem, warta uwagi jest tabelka z cechami odróżniającymi R. alnetorum/ pumila, tak jak w większości opracowań dla R. pumila podaje się większe zarodniki (obecnie to jeden gatunek):
http://www.cybertruffle.org.uk/cyberliber/59350/0081/005/0672.htm
Rozważania na temat R. laccata/ norvegica są w tej publikacji (obecnie to jeden gatunek):
http://www.cybertruffle.org.uk/cyberliber/59575/0077/0039.htm

Nie widziałam żadnego z tych gołąbków, dlatego nie odważę się na ostateczne typowanie. Natomiast jest szansa, że Tomek rozwieje wątpliwości, na co jak zwykle liczę :)

Moje obserwacje:
Skórka łatwo schodzi z zielnikowego okazu, miąższ pod nią jest różowawy, policzyłam nawet blaszki i ich liczba waha się w okolicach 100. Na jednym kapeluszu widać wysyp, który jest kremowy, ale w przypadku eksykatu to nic nie przesądza.
Cechy mikro skomentuję przy zdjęciach.



blaszka w KOH, cystydy liczne



blaszka w SV, zawartość cystyd nieco ciemnieje



skórka w KOH - włoski tępe, trochę powyginane, dermatocystydy w przeważającej części jednokomórkowe i krótkie, inne dłuższe, rzadko 2-septowane, raz widziałam 3 przegrody, w głębszej warstwie liczne przewody mleczne



skórka w KOH ze środka kapelusza - chciałam sprawdzić, czy włoski w tym miejscu są obszerniejsze (opis R. laccata - Sarnari), jednak nic takiego nie zaobserwowałam, na tym zdjęciu mało je widać ze względu na grubą żelową warstwę



j.w., tutaj widać 3 przegrody



skórka w SV - dcy ciemnieją, widać również zawartość odbijającą światło



skórka w H2O - widać fioletowy pigment



Zarodniki szeroko elipsoidalne, wśród nich sporo wyraźnie wydłużonych, łysinka raczej słabo amyloidalna, mierzyłam 4-krotnie, ale jak widać wielkości są zbliżone:
1/
(7.4) 7.8 - 9 (9.2) x (5.6) 5.8 - 6.7 (7.1) µm
Q = (1.2) 1.3 - 1.4 (1.5) ; N = 68
Me = 8.4 x 6.2 µm ; Qe = 1.3
2/
(7.5) 7.9 - 9 (9.7) x (5.9) 6.1 - 7 (7.6) µm
Q = (1.2) 1.23 - 1.35 (1.4) ; N = 48
Me = 8.4 x 6.5 µm ; Qe = 1.3
3/
(7.4) 8 - 9 (9.4) x (5.9) 6.1 - 7 (7.3) µm
Q = (1.2) 1.22 - 1.3 (1.5) ; N = 48
Me = 8.5 x 6.5 µm ; Qe = 1.3
4/
(7.2) 7.9 - 9.2 (9.7) x (5.9) 6.2 - 7.6 (7.9) µm
Q = (1.1) 1.2 - 1.3 (1.4) ; N = 65
Me = 8.5 x 6.9 µm ; Qe = 1.2

Ornamentacja:
(0.4) 0.42 - 0.58 (0.6) µm
N = 30
Me = 0.5 µm



#2179
od kwietnia 2004

Chyba R. alnetorum. R. laccata powinna mieć zdecydowany piekący smak.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula « starsze wątki (do 26 stycznia 2016) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji