Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Biały grzyb rosnący gromadnie na ziemi
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 marzec «

#87
od stycznia 2007

Ten śnieżnobiały grzyb znalazłem pod koniec października w lesie liściastym (brzoza,olcha,wierzba iwa). Tworzy duże skupiska. Wiem, że grzybiarze go nie zrywają.
Proszę o rozpoznanie.



#3013
od grudnia 2003

Lejkówka...brrr.

#4989
od maja 2003

2007.03.08 19:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Podblaszek zrosły (Lyophyllum connatum) raczej.

#104
od stycznia 2007

Aniu, dziękuję za rozpoznanie.
Czy ten grzyb jest jadalny?

#5008
od maja 2003

2007.03.09 11:11 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Nie, raczej nie, bo źródła wszelkie podają sprzeczne informacje.
http://www.grzyby.pl/gatunki/Lyophyllum_connatum.htm

#109
od stycznia 2007

Analogicznie jak z czernidłakiem kołpakowatym.
Nieprawdaż? Nie sprawdzają dokładnie i niejednokrotnie piszą niedorzeczności.
Podobnie jak ze studnią głębinową, którą wybudowali koło mego bloku - zamieścili przy niej tabliczkę, że " woda nadaje się tylko do podlewania". Tylko nie wiem na jakiej podstawie tak napisano, kiedy zbadali tę wodę tylko raz i to zaraz po wywierceniu.

#5074
od maja 2003

2007.03.14 21:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
W przypadku grzybów nie zawsze daje się sprawdzić dokłanie jadalność. Bo nie tylko o toksyny szybko działające chodzi. Czasem ostrzega się przed substancjami mutagennymi. I w przypadku grzybów lepiej "dmuchać na zimne".

A na jakiej podstawie twierdzisz, że woda, o której piszesz nadaje się do picia? Dawałes ją do zbadania?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 marzec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji