Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Grzyb czerniejący w marynacie
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2003 «

#0

2002.08.09 20:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anonim
Co to za gatunek grzyba - rurkowy, niewielkich rozmiarów, ogólnie podobny do maślaka ale mający bardzo charakterystyczną cechę - po zamarynowaniu robi się całkowicie czarny?

#0

2002.08.09 20:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (Admin)
Pożądane byłoby podanie nieco więcej cech dotyczących tego grzyba ale przed zamarynowaniem. Pod jakimi drzewami rośnie? Czy podobieństwo do maślaka wynika ze śliskiej, ściągalnej skórki?, czy młode mają osłonę pod kapeluszem? (resztki w postaci pierścienia lub strefy pierścieniowej) itd.

#0

2002.08.09 22:06 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anonim
Te grzyby widziałem tylko kilka razy w naturze i osobiście ich nie zbierałem. Może z tym podobieństwem do maślaka przesadziłem. Grzyby są niewielkie (tak z 4 do 5 cm maksymalnie), rurkowe, kapelusz jest pokryty normalną skórką (nieściągalną), kolor jasnożółtobrązowy, rurki podobnie, tyle że ten kolor lekko ciemniejszy. Trzonek raczej cienki, prosty. Napewno rośnie w lasach iglastych, dość gromadnie i jeśli to coś pomoże to ludowa nazwa tego grzybka którą kiedyś słyszałem to "suchy Wojtek" :-)

#0

2002.08.09 22:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (Admin)
Proszę może spojrzec na maślaka pstrego. Maślak ale o nietypowo suchej, przyrośniętej skórce. Ja znam ludowe określenie Jakubek.

Zdjęcia widoczne w wersji WWW są średnie. Duże przedstawia bardzo młody egzemplarz. Drugie ma przebarwienie w stronę purpury - trudno było to w 100% skorygowac nie popadając w inną barwną przesadę.

Nawet go kiedyś marynowałem, ale barwy w marynacie nie pamiętam.

#0

2002.08.26 23:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotrek
A czy to nie będzie maślak gorzkawy (pokrewny maslakowi pieprznemu)?

Ale moment, moment.... To ten "ktoś" nazbierał i zamarynował a nie wie co to ????????

#0

2002.08.27 09:59 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anonim
Znam wiele osób które tego dziwnego grzybka zbierają, zresztą sam nawet próbowałem tych czarnych w marynacie Jestem poprostu ciekawy jak prawidłowo nazywa się ten gatunek grzyba.

#0

2002.08.28 20:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotrek
CHYBA MAM!!!

Nazbieałem dzisiaj siniaczków. Po DOTKNIĘCIU (nawet nie trzeba naciskać) z jasno żółtego zmienia się w niebieski a następnie w czarny (w ok. 10 sekund).

Pokazałem je znajomemu a on opowiedział, że po zamarynowaniu są on CAŁKIEM CZARNE ;-))

Czy to one?? http://republika.pl/pimpus__sadelko/images/t-28-08-2002/MVC-032S.JPG

Są one BAAAARDZO dobre, chrupią i są wogóle pyszne. Jednak podczas gotowania woda jest jak atrament i trzeba ją tak ze dwa razy odlać. Nie ze względu na szkodliwość, tylko kolor ;-)

Nie wiem jak prawidłowo one się nazywają, nie jest to jednak MAŚLAK PSTRY, jak sugeruje Marek.

Jeśli to te, to już zaraz znajdziemy nazwę ;-)

Czekam na odpowiedź,

#0

2002.08.28 21:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (Admin)
Te z twojego zdjęcia to borowiki omglone:

Boletus pulverulentus

#0

2002.08.28 21:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotrek - Pimpek
--------- O KURDE BELEK ------------

Mam mały problem - nie mogę znaleźć tego grzybka.
Najbardziej pasują mi:

- borowik wilczy (boletus lupinus) - TRUJĄCY - ale te moje nie są czerwone od spodu

- borowik ponury (boletus luridus) - JADALNY - ale na rys. w albumie mam tez z czerwonym pod spodem

- borowik grubotrzonowy (boletus calopus) - NIEJADALNY - ale na rys. w albumie ma od spodu czerwona nóżkę, a moje nie. Ale ten najbardziej pasuje do opisu, poza "smak miąszu jest bardzo gorzki" a w tych moich "siniaczkach" - nie.

Kurde, niech ktoś mi powie, że to nie ten ostatni, bo pisze "surowy grzyb jest SILNIE trujący. Po długim gotowaniu własciwość ta zanika". Znajomy mi mówił na widok moich fotek, że sobie z nimi jajecznice robi i żyje!!

Marku!! Pomocy!! Ja te grzybki zbieram, bo nawet ojciec opowiadał, że mój dziadek je zbierał! A teraz już sam nie wiem!!

pozdrawiam

#0

2002.08.29 12:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

zbad

#0

2002.09.01 09:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

zenit1
Przyglądam się tej dyskusji i tak mi się wydaje że tym grzybem jest czyli - maślak lepki (Suillus aeruginascens)http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/ga13.htm
rurki jego czernieją po dotknięciu, jest niewilkich rozmiarów, prawdopodobnie jest w czasie gotowania i w marynacie ciemny. No jestem ciekawy czy to ten o którym myślał autor zadanego pytania. Z moich obserwacji wynika że rośnie tak gdzie maślak żółty pod modrzewiami.
Zenit
http://www.grzybypodhala.prv.pl

#0

2002.09.01 10:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anonim
Grzybek ten sinieje w miejscu dotknięcia. Napewno jego występowanie nie jest powiązane z modrzewiami, w dużych ilościach rośnie w lasach pomiedzy miejscowościami Widawa i Burzenin (dawne sieradzkie) a tam są typowo sosnowe lasy. Najbliższe będzie chyba to co przysłał Piotrek, tak z pamięci trudno to sobie porównać. Może w tym roku też wybiorę się na grzyby z kimś kto zbiera ten gatunek i wyślę fotkę na forum.

#0

2002.09.02 13:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr
A czy te siniaczki które zbiera Piotrek-Pimpek to nie czasem piaskowiec modrzak?

#0

2002.09.02 19:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (Pimpek)
Nie wiem, jaka może być pospolita nazwa na tego grzybka. Robi nazywa je "bagniaczki". Admin dał mi linka ( http://www.grzyby.pl/gatunki/Boletus_pulverulentus.htm ) i jest to TEN mój siniaczek.
ps. dzisiaj też je nazbierałem ;-)

Pozdrawiam - Piotrek Pimpek

#0

2002.09.03 18:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anonim
Gdybyś kilka z tych siniaczków vel bagniaczków zamarynował daj znać czy zrobiły się czarne. Przy okazji przypomniał mi się jeszcze jeden szczegół - te grzybki które ja jadłem i zbierałem różniły się od tych na twoim zdjęciu tym że spód kapelusza nie był wywinięty do wewnątrz jak u borowików tylko już nawet u młodych egzemplarzy płaski albo trochę skierowany brzegami ku górze.

#0

2002.09.03 20:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (Pimpek)
;-))) właśnie je zamarynowałem. Są sine (siemne) ale pod spodem pozostały żółte. Może jutro to się zmieni? Moża za kilka dni? Dam znać.

#0

2002.10.17 21:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dawid
Mój głos to może echo przebrzmiałej dyskusji, ale zauważyłem, że w żadnej z propozycji na opisanego przez Anonima nie padła ta najbardziej trywialna: maślak sitarz.
Po pierwsze w miarę (choć nie całkowicie) pasuje do dość skąpego opisu wyglądu i miejsca występowania.
Po drugie, co dość istotne, w occie przybiera czarny na ogół z miedzianym odcieniem kolor i to po obu stronach kapelusza. Wode przy oggotowywaniu zabarwia wtakże na ten sam kolor.

Obawiam się jednak, że sugerowana przeze mnie odpowiedź jest zbyt prosta, by nikt do tej pory na nią nie wpadł, łącznie z pytającym, który sitarza zapewne widział nie raz i nie dwa w życiu...

#0

2002.10.18 19:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr
Pewnie wszyscy szukają tego co jest bardzo blisko :) . Mnie też wydaje się że "sitak" i "suchy wojtek" to jedno i to samo ale tak do końca pewny nie jestem, bo z tymi ludowymi nazwami jest trochę zamieszania.

#0

2003.09.22 11:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jola
W moich stronach "suchy wojtek" no nazwa również zwyczajowa grzyba - "pociecha", natomiast drugi grzyb o którym mowa to maślak sitarz. W czasie gotowania robi się fioletowy ale ni czarny.

#0

2003.10.08 20:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

relax
a jeśli chodzi o kolor to zbierałem grzyby o podobnym opisie , a one w marynacie zrobiły się różowe,co to za grzyb?.Jeszcze ich nie jadłem.

#0

2004.01.14 15:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dawid
Wczoraj otworzyłem sobie słoik z grzybkami w occie i byłem sobie przypomniałem tę dyskusję sprzed roku na temat czarnego grzybka w marynacie. A przypomniałem sobie dlatego, że wszystkie sitaki jakie były w słoiku, a było ich troche, miały jeśli nie czarny to przynajmniej czarnawy kolor. Dlatego w dalszym ciągu, już z nieco większą śmiałością, twierdze, że ten cały suchy wojtek to po prostu maślak sitarz a nie żaden tam borowik wilczy czy omglony.

#34

2004.01.15 11:46 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr (Piotr) (Piotr)
Na 99,99% jestem pewien że czerniejący grzyb to sitak.

#0

2004.03.29 15:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak
Maślak sitarz robi się w marynacie czerwony, buraczkowy.Nigdy nie zauważyłam, Zeby czerniał on, albo woda, w której się gotuje.Borowik omglony, owszem, bardzo sinieje, ale w trakcie gotowania przybiera znów barwę naturalną.Piaskowiec modrzak nie jest podobny do opisów. Siniak, czy bagniak to po prostu maślak pstry.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2003 «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji