Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Blaszkowce spod ozdobnej jodły?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 17 stycznia 2016) «

#730
od czerwca 2014

26.10.2015. Przydomowy trawnik. Pod jodłą (lub czymś bardzo podobnym). Podłoże gliniaste, zasadowe. 6 owocników. Kapelusz kremowy, gładki. Blaszki białe, wolne, rzadkie. Trzon korzeniasty, dołem zwężony, pełny, do 4 mm/śr. Wysyp biały. Poproszę o podpowiedzi, bo nie mam na nie sensownego pomysłu, a moim subiektywnym zdaniem ładne grzybki. :-)

#6556
od października 2007

2016.01.11 22:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
Twardzioszek przydrożny.

#731
od czerwca 2014

Dzięki Jacku. :D Pięknie udało Ci się sprowadzić mnie na ziemię. ;-) A ja już "The Genus Limacella" "przerabiałem. :-) Swoją drogą nigdy bym nie przypuszczał, że to takie ładne grzybki. Przeważnie omijałem je szerokim łukiem, (żeby nie podeptać ;-)), bo najczęściej spotykam je w "czarcich kręgach" i w takiej "wersji":

#1636
od marca 2010

2016.01.11 22:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Omijanie ich szerokim łukiem to błąd, bo pyszne są i w zupie i na gęsto :-D

#732
od czerwca 2014

Być może. :D Od pewnego czasu jednak grzybów nie jadam, wychodząc z założenia, że przyjaciół się nie je. :-) No może poza Boletus i Xerocomus w sosie pieczeniowym ;-)
i

#1637
od marca 2010

2016.01.11 23:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
I to kolejny błąd :-) Te "mniej cenione" są duuuużo smaczniejsze. A jedzenie grzybów jest, jak najbardziej, wyrazem wielkiego z nimi zaprzyjaźnienia. Wszak przyczyniamy się w ten sposób do rozprzestrzeniania zarodników ;-)

#102
od października 2009

2016.01.11 23:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
Homochoria o tym aspekcie nigdy nie myślałem:-)
Rydze na masełku i tak są najlepsze:-))

#733
od czerwca 2014

No dobrze, skoro tak mówisz, to pewnie masz rację. ;-) Ale najpierw to się trzeba na grzybach znać, a mnie to na razie nie dotyczy :-).

#1638
od marca 2010

2016.01.11 23:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Jasne! ;-)

#4703
od września 2005

Taaak...... rozsiewanie ugotowanych, uduszonych i usmażonych zarodników ma gigantyczne znaczenie dla przyrody i jest wyrazem miłości do grzybów:P

#1639
od marca 2010

2016.01.12 01:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
;-) To nie wiedziałeś? ;-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 17 stycznia 2016) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji