ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji
Russula RT2/2016 (Russula adusta (Pers.) Fr.)...
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
Bio-forum.pl » Jaki to grzyb? Mykologia » Kąciki tematyczne » Russula » starsze wątki (do 17 lipca 2016) » Russula RT2/2016 (Russula adusta (Pers.) Fr.)
2016.05.28 16:23 #283233
Zmień/Popraw · Usuń
Romuald Tomaszewski (roto) na forum od października 2009, wypowiedź #413
Dziś,las sosnowo-brzozowy z domieszką dębu,pod dębem,dwa owocniki,jeden rozleciał się przy próbie wyjęcia ze ściółki,drugi w trochę lepszym stanie,zagłębione w ściółce,ledwo widoczne,smak blaszki łagodny,zapach świeżego-brak,po podsuszeniu intensywnie rybi,FeSO4 po minucie i po godzinie.12345
2016.08.11 22:58 #288690
Zmień/Popraw · Usuń
ala mikołaj (wink) na forum od listopada 2008, wypowiedź #2670
Romek, czy jesteś w stanie na swoim zdjęciu w powiększeniu (na 1/4) policzyć blaszki dochodzące do trzonu (bez blaszeczek) oraz orientacyjnie określić ilość blaszek (bez blaszeczek) na 1 cm przy krawędzi kapelusza? Ja nie mogę, bo mam eksykat w plastrach ;)
2016.08.11 23:12 #288692
Zmień/Popraw · Usuń
Romuald Tomaszewski (roto) na forum od października 2009, wypowiedź #733
Inaczej wcale by go nie było,ok 33-38 blaszek na 1/4 obwodu,na cm przy krawędzi myślę ok 7-8/cm
2016.08.12 15:03 #288703
Zmień/Popraw · Usuń
ala mikołaj (wink) na forum od listopada 2008, wypowiedź #2671
Dziękuję bardzo :)
Poproszę jeszcze o dane odnośnie przebarwiania się miąższu po przekrojeniu, bo nie jestem pewna czy dobrze interpretuję to co widzę na zdjęciach.
Od razu po przekrojeniu - czy to jest szary kolor + delikatny róż?
I po godzinie - szary bardziej ściemniał?

Nie wszystko mi się 'ulepia' w tym gołąbku.
2016.08.12 15:43 #288707
Zmień/Popraw · Usuń
Romuald Tomaszewski (roto) na forum od października 2009, wypowiedź #734
Dokładnie tak było jak piszesz,najpierw poróżowiał i momentalnie zaczął szarzeć.Strasznie kłopotliwe gołąbki Ci znajduję,ale sama chciałaś:))
2016.08.12 17:22 #288715
Zmień/Popraw · Usuń
ala mikołaj (wink) na forum od listopada 2008, wypowiedź #2674
No to prawie jestem w domu :D Tylko zapach nie bardzo, ale jak daleko może leżeć ryba/ śledź od beczki po winie? :D
2016.08.12 20:49 #288743
Zmień/Popraw · Usuń
Romuald Tomaszewski (roto) na forum od października 2009, wypowiedź #737
Może leżeć w beczce i wtedy nie wiadomo co czym pachnie/śmierdzi:)
2016.08.12 21:21 #288750
Zmień/Popraw · Usuń
ala mikołaj (wink) na forum od listopada 2008, wypowiedź #2679
Ano :) Ostatnio zaobserwowałam u siebie pewną zmianę. Odnosząc się do zapachów mniej lub bardziej przyjemnych dla nosa już nie mówię, że śmierdzi, tylko pachnie. Czymś. I gołąbki to pikuś, są inne grzyby, które mocno 'pachną'. Fajnie byłoby zapisać się na jakiś szybki kurs, aby móc dobrze te zapachy rozróżniać, bo póki co, mój nos jest ubogi w nazywaniu ich :D

A żeby Cię nie trzymać w niepewności, to Russula adusta, jutro wrzucę zdjęcia, bo już nie chce mi się ich teraz sklejać ;)
2016.08.14 16:10 #288845
Zmień/Popraw · Usuń
ala mikołaj (wink) na forum od listopada 2008, wypowiedź #2683


Blaszka w KOH - te długie to cystydy



Blaszka w SV - jedynie w kilku cystydach widać reakcję z SV, dużo rozproszonych, trudnych do obserwacji, zbitych w jeden 'glut'



Skórka w KOH - dermatocystydy na szczycie często rozdwojone/ palczaste, w strzępkach pigment wakuolarny, brązowy





Skórka w SV



Zarodniki

Ornamentacja:
0.2 (0.3) µm
N = 10
Me = 0.2 µm



Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Maksymalna dopuszczalna waga obrazka to ok. 150kb a jego szerokość to max. 800 pikseli.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja: