Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Kartofelek:-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 21 lipca 2016) «

#11172
od maja 2009

2016.07.21 11:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Eee! - nie mam zamiaru nawet głowić sie nad tym gatunkiem, mamy przecież sporo osób które "gustują" w takich grzybach i mocno liczę na ich pomoc.
Owocnik cos około 1 cm średnicy.

Pytanie dodatkowe:
- o ile grzyby tego typu zbierze sie jeszcze niedojrzałe, w jakich warunkach można doprowadzić je do stanu "używalności"?



.

ewentualnie jeszcze widok zarodników niedojrzałych:

#5413
od maja 2006

Hydnotrya tulasnei

#2502
od marca 2010

2016.07.21 12:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Mirek, a napisz coś o stanowisku. Ja to takich NIGDY nie znajduję :-(

#11173
od maja 2009

2016.07.21 12:07 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Serdeczne podziękowania za szybka pomoc:-)
Wiedziałem, że nie ma sensu tracić czasu, na Was można zawsze liczyć:-)

Czyli GREJ.

#1141
od września 2004

albo Hydnotrya baillii, w zależności z jakim drzewem była mikoryzowa

#5414
od maja 2006

Hydnotrya tulasnei zasugerowałem się ułożeniem zarodników w worku widocznym na zdjęciu nr 3.

#11174
od maja 2009

2016.07.21 15:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Najbardziej prawdopodobny jest dąb, ewentualnie grab. Świerki tez ale już znacznie dalej.

#11175
od maja 2009

2016.07.21 16:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Beato! - ja też nie znajduje ale jakoś wlazł w oczy, deszcze trochę ziemie opłukały i odrobina owocnika wylazła na powierzchnie.
Las liściasty w tym miejscu, pobocze drogi.

« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 21 lipca 2016) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji