Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Jeleniak i dziwne reakcje chemiczne
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 kwiecień «
i

#663
od lipca 2002

Te jeleniaki znalazłem w mieszanym lesie. Zaciekawiły mnie, bo mają nietypowe brodawki - nieregularne, płaskie i czerwone. Z przekroju wymikałoby że to zwykły E.asperulus. Wsadziłem go więc pod mikroskop. Preparat zrobiłem we wcześniej namieszanym KOH - wydaje mi się że w dobrych proporcjach.
Zrobiło mi się bardzo miło i bardzo gorąco, bo to co zobaczyłem pod mikroskopem było... nowym dla nauki jeleniakiem:-))) Zarodniki miały średnio 45 mq średnicy, a niektóre sięgały rozmiarami 60 mq!!! Ich urzeźbienie też było takie jakiego wcześniej nie widziałem. No więc zaczęła mnie ogarniać radość.

Potem na moich oczach w preparacie PĘKŁ pierwszy zarodnik. Potem drugi, trzeci, aż w końcu popękały wszystkie.
Myślę, że zrobiłem taki roztwór KOH który po prostu rozsadził zarodniki, zamiast spowodować ich delikatne napęcznienie. Kolce na powierzchni zarodnika też ułożyły się w dziwne grupy dając w efekcie taki jak poniżej obraz powierzchni - i pewnie też pod wpływem mojego KOH.
Sprawdziłem potem grzybka w preparacie z wodą i był to najzwyklejszy E.asperulus.

W związku z powyższym mam pytanie do ekspertów mikroskopowych. Możliwe jest że takie reakcje spowodował zbyt stężony roztwór KOH? Czy wobec tego wszystkie wcześniejsze pomiary i obserwacje grzybów muszę powtórzyć, bo jest ryzyko że obserwowałem nie-rzeczywisty obraz mikroskopowy?







#5307
od maja 2003

2007.04.19 19:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Nie wiem. Rozcieńcz KOH i powtórz obserwacje tych zarodników :-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 kwiecień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji