Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Gruba ramaria
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 04 sierpnia 2016) «

#278
od grudnia 2012

2016.08.03 19:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Stanczak (doniu)
2016.08.03 Wysoczyzna Elbląska. Las Bażantarnia. W zaroślach bukowych. Kilka owocników , wysokość 12-15 cm, bez centralnego głównego trzonu. Głazki grube, gumowate, sprężyste, tępo zakończone. Luźno przytwierdzony do ściółki.

#6994
od października 2007

2016.08.03 19:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
A ona jest ubrudzona, czy porażona jakimś grzybkiem?

#279
od grudnia 2012

2016.08.03 19:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Stanczak (doniu)
Chciałem sprzątnąć patyk z przed kadru, a ten siedział ziemi i bryznął jak pociągnąłem :)

#5506
od września 2005

nie wiem

#289
od grudnia 2012

2016.08.22 19:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Stanczak (doniu)
Czy ten temat już jest zamknięty i grzybek trafia do kosza, czy może kiedyś jeszcze trafi pod szkiełko ?

#5511
od września 2005

Nie, trafiła do zielnika jako Ramaria sp. Może kiedyś mnie "olśni".
Na przyszłość, przy Ramaria bardzo ważne są niuanse kolorystyczne. Warto zrobić zdjęcie poza lasem w dobrym oświetleniu lub nieprześwietlone z lampą.

#4167
od lipca 2004

2016.08.22 19:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Doniu, wg mnie pisząc to i dopuszczając do siebie taką myśl "mykologicznie zgrzeszyłeś" ;-)

#297
od grudnia 2012

2016.09.02 20:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Stanczak (doniu)
A można sprawdzić pod kątem Ramaria longispora ?

#5532
od września 2005

nie te okolice
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 04 sierpnia 2016) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji