Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czarny na złomie bukowym
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 04 grudnia 2016) «

#96
od sierpnia 2013

2016.11.18 22:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Andrzej Ryś (andreaskot)
Ten dziwoląg mnie zaskoczył. Najpierw pomyślałem, że to może stary czyreń rozpostarty, ale wielkość nie bardzo pasuje - ten mój rozpostarty był na co najmniej 3 m. No i wyrastały z niego kruche wypustki również pokryte grzybem. Układ porów wskazuje na to że musiał już rosnąć na drzewie stojącym. Zdjęcia nie najlepszej jakości bo nie miałem ze sobą statywu.

Po za tym z porażonego drewna wyrastały taśmowate wykwity o zapachu grzybowo-siarkowdorowym (tak mi się na pierwszy raz skojarzyło). Po wysuszeniu nie łamały się ani też kruszyły tylko zginały się jak drut. Z kolei sam owocnik w dotyku był jakby twardawo-elastyczny i wyciekała z niego brunatna woda
Tak naprawdę to nie wiem o co z tym wszystkim chodzi.
Wszystko to znalazłem w Lasach Taborskich na Mazurach w 100 letnim lesie sosnowo-bukowym-dębowym

#1190
od września 2004

Inonotus obliquus

(wypowiedź edytowana przez Marcin_Piątek 18.listopada.2016)

#8355
od stycznia 2007

Andrzeju, szczęście dopisało Tobie, że tę postać włóknouszka ukośnego znalazłeś :-)

#97
od sierpnia 2013

2016.11.18 23:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Andrzej Ryś (andreaskot)
Dzięki Barbaro za dobre słowo. Nie wiedziałem, że taki ze mnie szczęściarz. Włóknouszka ukośnego u mnie jest sporo na brzozie, sporadycznie olszy, ale w życiu nie pomyślałem, że ten na buku to ci on. No cóż wciąż jestem i będę a nawet chcę być początkującym. Co by to było gdybym już wszystko wiedział - nuda i bezsens życia.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 04 grudnia 2016) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji